Σκέψεις και αναστοχασμοί μίας εκπαιδευτικού μουσικής Δημοτικού Σχολείου της Κρήτης στο πλαίσιο εξάμηνης πρακτικής άσκησης - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία περιγράφει την εξάμηνη πρακτική διδασκαλία που έλαβε χώρα, σε δημοτικό σχολείο της Κρήτης. Σε αυτή περιλαμβάνεται εισαγωγή στην οποία αναφέρεται όλο το χρονικό της εξάμηνης πρακτικής, καθώς και πληροφορίες που εστιάζουν στην εικόνα του σχολείου, στις τάξεις που πραγματοποιήθηκαν μαθήματα, στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και στο γενικότερο κλίμα που επικρατούσε. Στη συνέχεια, καταγράφονται ημερολόγια τα οποία δημιουργήθηκαν έπειτα από αναστοχασμό. Αναφέρουν δυσκολίες που προέκυψαν, σε εκπαιδευτικό και προσωπικό επίπεδο κατά τη διεξαγωγή των διδακτικών ωρών, καθώς και τρόποι αντιμετώπισής τους. Επιπλέον, παρατίθενται τα ημερήσια πλάνα μαθημάτων, στα οποία καταγράφεται αναλυτικά η πορεία και οι παιδαγωγικές μέθοδοι, οι στόχοι και η αξιολόγηση που χρησιμοποιήθηκαν για την εκάστοτε θεματική ενότητα. Κλείνοντας, οι αναστοχασμοί και τα συμπεράσματα, επιχειρούν να εμπλουτίσουν την περιγραφή της εμπειρίας της εξάμηνης πρακτικής άσκησης, καθώς είναι το σημαντικό για την ολοκληρωμένη παρουσίαση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Συμπερασματικά, φάνηκε ότι ένας αναστοχαζόμενος εκπαιδευτικός έχει την ευκαιρία να καλλιεργήσει την ικανότητα να επιλύει δύσκολες καταστάσεις και ενισχύει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε προσωπικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

This thesis describes the six months of practical teaching that took place in a primary school in Crete. It includes an introduction in which the whole period of the six-month practice is reported, as well as information focusing on the school's image, the classes in which lessons were conducted, the relationships developed with other teachers and the general class environment. Diaries that were created following reflection are then recorded. They report on difficulties that arose, at the educational and personal level, in the conduct of the lessons, and ways of dealing with them. In addition, lesson plans are provided, detailing the course and the pedagogical methods, objectives and assessment used for each subject area. In conclusion, the reflections and conclusions attempt to enrich the description of the experience of the six-month internship, as they are an important part of the comprehensive presentation of the educational process. In conclusion, it was shown that a reflective teacher cultivates the ability to resolve problematic situations and enhances the ability to develop on a personal and educational level.
Thoughts and reflections of a primary school music teacher in Crete in the context of a six-month internship
Keywords: μουσική εκπαίδευση, πρακτική άσκηση, βιωματική μάθηση, ομαδοσυνεργατική μάθηση, σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι; music pedagogy, teaching practices, experiential learning, cooperative learning, current pedagogical approaches