"Επιπτώσεις των Δασικών Πυρκαγιών στο Δομημένο Περιβάλλον και ο Ρόλος της Πολιτείας και των Πολιτών στην Πρόληψη, Αντιμετώπιση και Αποκατάστασή τους" - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών αναμφισβήτητα επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο, προκαλώντας ανυπολόγιστες συνέπειες σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Χώρες μεσογειακές συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι πιο επιρρεπής στις δασικές πυρκαγιές ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες (Ιούνιο έως Σεπτέμβριο). Η άναρχη δόμηση που επικρατεί, η έλλειψη κτηματολογίου, η αμέλεια των ανθρώπων και η αδράνεια της Πολιτείας έχουν οδηγήσει στην αύξηση των συνεπειών παρά τη μείωση τους. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο σχετίζεται περισσότερο με την κατάσβεση των πυρκαγιών παρά με την πρόληψη τους με αποτέλεσμα κατά την έναρξη μιας πυρκαγιάς να επικρατεί ο πανικός χωρίς συγκεκριμένες οδηγίες. Ως εκ τούτου, η παρούσα εργασία ίσως αποτελέσει το θεμέλιο λίθο ως προς τους πολίτες αφού σκοπός της είναι να τονίσει τη σημασίας της πρόληψης έναντι των δασικών πυρκαγιών και φυσικά η αντιμετώπιση τους συνδυαστικά με τη συνεργασία πολιτών και Πολιτείας. Το ερωτηματολόγιο που υφίσταται στο 5ο κεφάλαιο απεικονίζει τη γενική εικόνα που έχουν οι πολίτες ως προς τη συμπεριφορά της Πολιτείας έναντι σε αυτό το καταστροφικό φαινόμενο ενώ τα συμπεράσματα προσδίδουν τη σημαντικότητα των δασικών πυρκαγιών και τον καταστροφικό ρόλο που έχουν.

The phenomenon of forest fires undoubtedly affects the natural environment and humans, causing incalculable consequences on a social, economic, and cultural level. Mediterranean countries, including Greece, are more prone to forest fires especially during the summer months (June to September). The anarchic construction that prevails, the lack of a land registry, the negligence of people and the inaction of the State have led to the increase of the consequences instead of decrement. The existing institutional framework is more related to extinguishing fires than to preventing them, so panic prevails at the start of a fire without specific instructions. Therefore, this paper may be the cornerstone for citizens since its purpose is to emphasize the importance of prevention against forest fires and of course their confrontation in combination with the cooperation of citizens and the State. The questionnaire that exists in chapter 5 illustrates the general picture that citizens have regarding the behavior of the State towards this catastrophic phenomenon, while the conclusions give the importance of forest fires and the destructive role they have.
Keywords: Δασικές πυρκαγιές, Πρόληψη Πυρκαγιών, Αντιμετώπιση Πυρκαγιών, Πολιτεία και Πολίτες, Θεσμικό Πλαίσιο; Forest fires, Fire Prevention, Fire Fighting, State and Citizens, Institutional Framework