ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 1920-2020 - (:unkn) unknown (My University, 2021)
H χρονική περίοδος 1920-1941, χαρακτηρίζεται από την δύση της ιστιοφόρου ναυτιλίας και την αντικατάσταση των πλοίων αυτών από τα σύγχρονα ατμόπλοια και αργότερα ντιζελοκίνητα πλοία. Ωστόσο, η μετάβαση από το ιστίο στον ατμό, πραγματοποιήθηκε στην χώρας μας, με ένα σχετικό αργό ρυθμό, αφού φαίνεται να καταγράφονται ιστιοφόρα πλοία από το 1930 έως το 1941, στην διεθνή ναυτιλιακή κίνηση, κυρίως λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας. Το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου σηματοδοτεί και την προσπάθεια της χώρας μας να ανασυνταχτεί ναυτιλιακά. Έως το 1980, μια σειρά από οικονομικές συγκυρίες και ευνοϊκές πολιτικές στον τομέα της ναυτιλίας, αναπτύσσει τον ελληνικό εμπορικό στόλο και ευνοεί τον τομέα της διεθνής ναυτιλιακής κίνησης από και προς την χώρας μας, με πλοία ελληνικής σημαίας. Από το 1980 και μετά, οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν περιορίζουν την διεθνή ναυτιλιακή κίνηση της χώρας μας, ενώ φαίνεται να διατηρείται αυξητική η ναυτιλιακή συνδιαλλαγή από πλοία ξένης εθνικότητας. Από το 2000, φαίνεται να ισχυροποιείται η χώρα μας στον τομέα της ναυτιλίας, γεγονός που αναπτύσσει περισσότερο και την ελληνική συμμετοχή στην διεθνή ναυτιλιακή κίνηση. Στο πέρασμα της εκατονταετίας, εντοπίζονται αυξητικές εμπορευματικές και επιβατικές τάσεις από και προς την χώρα μας, ενώ σε περιόδους μικρής συμμετοχής της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας στην διεθνή ναυτιλιακή κίνηση, καταγράφεται η ανάλογη αύξηση των πλοίων ξένης εθνικότητας, τα οποία συμπληρώνουν το έλλειμμα.
Keywords: Διεθνής Ναυτιλιακή Κίνηση, Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία, Ναυτιλιακή Εμπορευματική και Επιβατική Κίνηση, Ατμόπλοια- Ιστιοφόρα, Χωρητικότητα Πλοίων