ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕΘ’ ΟΡΜΗΣ ΑΚΑΘΕΚΤΟΥ: ΕΠΙΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ 1821-1945 ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΡΟΝΤΑ» - (:unkn) unknown (My University, 2024)
“Μεθ’ Ορμής Ακάθεκτου: Επιτομή της Ιστορίας του Ναυτικού 1821-1945” από τον Παναγιώτη Γέροντα Η διπλωματική εργασία του Παναγιώτη Γέροντα, “Μεθ’ Ορμής Ακάθεκτου: Μια Επιτομή της Ιστορίας του Ναυτικού 1821-1945,” ερευνά τις σημαντικές φάσεις και εξελίξεις του Ελληνικού Ναυτικού από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας έως το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Το έργο είναι δομημένο ώστε να παρέχει μια λεπτομερή εξερεύνηση κρίσιμων περιόδων, συμπεριλαμβανομένων κρίσεων, προσπαθειών εκσυγχρονισμού και πολεμικών συνεισφορών. Η διπλωματική εργασία διαιρείται σε βασικά κεφάλαια, με το Κεφάλαιο 7 να εστιάζει στην περίοδο 1914-1922, μια περίοδος μεγάλης κρίσης. Ξεκινά με μια εισαγωγή, ακολουθούμενη από ανάλυση της αποδυνάμωσης του ναυτικού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το κεφάλαιο εξετάζει τις συνεισφορές του ναυτικού κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας τον αντίκτυπο του Εθνικού Διχασμού και την κατοχή του ελληνικού στόλου από τις Συμμαχικές Δυνάμεις, καθώς και την εμπλοκή του ναυτικού στη Νότια Ρωσία. Καλύπτει επίσης την ναυτική εκπαίδευση μέχρι το 1922 και τον στρατηγικό ρόλο της ναυτικής βάσης, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής της από τις Αγγλογαλλικές δυνάμεις και της συνεισφοράς της κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Εκστρατεία της Μικράς Ασίας. Τα Κεφάλαια 12 έως 14 καλύπτουν την μεσοπολεμική περίοδο και τις αρχές της δεκαετίας του 1930, περιγράφοντας την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου από το 1928 έως το 1932, την απόπειρα πραξικοπήματος το 1935 και την κατάσταση του Ελληνικού Ναυτικού έως το 1936. Αυτά τα κεφάλαια αναλύουν τον στόλο, την ναυτική αεροπορία και την ναυτική εκπαίδευση, τονίζοντας τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και προετοιμασίας του ναυτικού για μελλοντικές συγκρούσεις. Το Κεφάλαιο 9 αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των προετοιμασιών και των μαχών στην Ελλάδα από το 1936 έως το 1941. Περιγράφει την οργάνωση και τις διοικήσεις του Ελληνικού Ναυτικού, αναλύοντας διάφορες περιοχές ναυτικής άμυνας, αντιαεροπορικές άμυνες και τη στρατηγική σημασία των βάσεων όπως η Σαλαμίνα. Το κεφάλαιο συζητά επίσης συγκεκριμένες διοικήσεις όπως τη Ναυτική Διοίκηση της Κρήτης και τη Ναυτική Διοίκηση του Βορειοδυτικού Αιγαίου. Η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με επίλογο, σχόλια για τα κείμενα και συζήτηση για τη διαδικασία της μετάφρασης, υποστηριζόμενη από εκτενείς βιβλιογραφικές αναφορές και σημειώσεις. Το έργο του Γέροντα ξεχωρίζει για την αναλυτική αρχειακή έρευνα και την ισορροπημένη προοπτική του, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για την επιχειρησιακή και ιστορική σημασία του Ελληνικού Ναυτικού.

“Meth’ Ormis Akathektou: An Epitome of the History of the Navy 1821-1945” by Panagiotis Gerontas Panagiotis Gerontas’ thesis, “Meth’ Ormis Akathektou: An Epitome of the History of the Navy 1821-1945,” emphasizes into the significant phases and developments of the Greek Navy from the Greek War of Independence to the end of World War II. The work is structured to provide a detailed exploration of critical periods, including crises, modernization efforts, and wartime contributions. The thesis is divided into several key chapters, with Chapter 7 focusing on the period of 1914-1922, a time of significant crisis. It starts with an introduction, followed by an analysis of the weakening of the navy during this time. The chapter examines the navy’s contributions during World War I, highlighting the impact of the National Schism and the occupation of the Greek Fleet by Allied forces, as well as the navy’s involvement in Southern Russia. It also covers maritime training until 1922 and the strategic role of the naval base, including its occupation by Anglo-French forces and its contributions during World War I and the Asia Minor Campaign. Chapters 12 to 14 cover the interwar period and the early 1930s, detailing the government of Eleftherios Venizelos from 1928 to 1932, the coup attempt in 1935, and the state of the Hellenic Navy up to 1936. These chapters discuss the fleet, naval aviation, and naval training, emphasizing efforts to modernize and prepare the navy for future conflicts. Chapter 9 addresses World War II, with a comprehensive overview of preparations and battles in Greece from 1936 to 1941. It outlines the organization and commands of the Hellenic Navy, detailing various naval defense areas, anti-aircraft defenses, and the strategic importance of bases like Salamis. The chapter also discusses specific commands such as the Naval Command of Crete and the Higher Northwestern Aegean Naval Command. The thesis concludes with an epilogue, comments on the texts, and a discussion on the translation process, supported by extensive bibliographical references and notes. Gerontas’ work stands out for its thorough archival research and balanced perspective, providing valuable insights into the operational and historical significance of the Greek Navy.
EDITING OF THE BOOK METH' ORMIS AKATHEKTOU: AN EPITOME OF THE HISTORY OF THE NAVY 1821-1945 BY PANAGIOTIS GERONTAS
Keywords: Navy National Schism World War II; Λιμενικό , μεταφραστική διαδικασία , σχόλια