Ρητορικές μίσους στον πολιτικό λόγο και την προπαγάνδα της ναζιστικής Γερμανίας (1933-1945) και της φασιστικής Ιταλίας (1922-1943) - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση και η ανάλυση των τεχνικών προπαγάνδας δύο εκ των πιο χαρακτηριστικών παραδειγμάτων απολυταρχικών καθεστώτων: εκείνα της Ναζιστικής Γερμανίας και της Φασιστικής Ιταλίας, κατά την περίοδο του μεσοπολέμου και κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία εστιάζει στην ανάλυση του πολιτικού – προπαγανδιστικού λόγου των καθεστώτων αυτών, όσον αφορά την χρήση ρητορικών μίσους, ως μέρος της κρατικής προπαγάνδας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι ρητορικές μίσους επέδρασαν σε τομείς εκτός των στενών ορίων το πολιτικού λόγου, όπως η εκπαίδευση, η τέχνη και οι οπτικές αναπαραστάσεις της εποχής. Για τον λόγο αυτό, το πρώτο μέρος της εργασίας εστιάζει στην χρήση ρητορικών μίσους στο πλαίσιο κρατικής προπαγάνδας στην ναζιστική Γερμανία (1933-1945), την ανάλυση του πολιτικού λόγου του ηγέτη του καθεστώτος, Αδόλφου Χίτλερ, αλλά και την επίδραση αυτών στην εκπαίδευση και τις οπτικές - εικαστικές τέχνες. Αντίστοιχα, το δεύτερο μέρος της εργασίας εστιάζει στην χρήση ρητορικών μίσους στο πλαίσιο κρατικής προπαγάνδας στην φασιστική Ιταλία (1922-1945), την ανάλυση του πολιτικού λόγου του Μπενίτο Μουσολίνι, την αλληλεπίδρασή του με το αντίστοιχο απολυταρχικό καθεστώς της Γερμανίας, καθώς και την επίδραση της ρητορικής αυτής στο πλαίσιο των οπτικών τεχνών και διάφορων άλλων οπτικών αναπαραστάσεων της εποχής. Θα επισημάνουμε τέλος κάποιες διαφορές μεταξύ των δυο καθεστώτων ώστε να καταλάβουμε ποιοι ήταν οι στόχοι αυτών των δυο ανελεύθερων πολιτικών μορφωμάτων.

The purpose of this paper is to investigate and analyze the techniques propaganda of two of the most typical examples of authoritarianism regimes: those of Nazi Germany and Fascist Italy, according to during the interwar period and during the Second World War. More in particular, the work focuses on the analysis of the political-propaganda of these schemes, as regards the use of rhetorical hatred as part of of state propaganda, as well as the way in which rhetorical hatreds have affected areas outside the narrow confines of political discourse, such as education, the art and visual representations of the time. For this reason, the first part of work focuses on the use of rhetorical hatred in the context of state propaganda in Nazi Germany (1933-1945), the analysis of the political discourse of the regime leader, Adolf Hitler, but also their influence in education and visual arts. Respectively, the second part of work focuses on the use of rhetorical hatred in the context of state propaganda in fascist Italy (1922-1945), the analysis of political discourse of Benito Mussolini, his interaction with the corresponding authoritarian the German regime, as well as the impact of that rhetoric in the context of the visual arts and various other visual representations of the time. I will Finally, we point out some differences between the two regimes in order to understand what the goals of these two unfree policies were formations.
Rhetoric of hatred in the political discourse and propaganda of Nazi Germany (1933-1945) and fascist Italy (1922-1943)
Keywords: προπαγάνδα, απανθρωποποιηση, φυλετικές διακρίσεις; propaganda,dehumanization, racial discrimination