Δημιουργία Playbook για την διαχείριση περιστατικών ασφαλείας Ransomware - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από το χάος των απειλών ransomware και την επιτακτική ανάγκη για προληπτικά μέτρα κυβερνοασφάλειας, η δημιουργία ενός εγχειριδίου ransomware αναδεικνύεται ως απαραίτητο εργαλείο για τη διασφάλιση της ασφάλειας ενός οργανισμού. Η παρούσα πτυχιακή περιγράφει την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου εγχειριδίου προσαρμοσμένου για τις επιχειρήσεις. Αξιοποιώντας βασικά εργαλεία κυβερνοασφάλειας, σε συνδυασμό με τεχνική ανάλυση, με στόχο την ενίσχυση της οργανωτικής ανθεκτικότητας έναντι επιθέσεων ransomware. Στο επίκεντρο της, βρίσκεται το εγχειρίδιο ransomware, το οποίο παρέχει αναλυτικές διαδικασίες σχολαστικά σχεδιασμένες για να ακολουθηθούν σε κάθε περιστατικό ασφαλείας ransomware. Το εγχειρίδιο όχι μόνο διευκρινίζει την ανατομία των περιστατικών ransomware, αλλά και δίνει στους οργανισμούς τη δυνατότητα να προσαρμόσουν και να χρησιμοποιούν πλαίσια τακτικής αντιμετώπισης προσαρμοσμένα στο μοναδικό προφίλ απειλών τους. Τέλος, η παρούσα πτυχιακή υπογραμμίζει τη δυναμική φύση του εγχειριδίου για το ransomware, τονίζοντας το ρόλο του ως ένα έγγραφο που πρέπει να εξελίσσεται παράλληλα με το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο απειλών. Μέσω επαναλαμβανόμενων ενημερώσεων που ενημερώνονται από περιστατικά του πραγματικού κόσμου και τεχνικές αναλύσεις, το εγχειρίδιο πρέπει να παραμένει έτοιμο να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες παραλλαγές και τακτικές ransomware, εξασφαλίζοντας την ετοιμότητα και την ανθεκτικότητα του οργανισμού.
Keywords: κακόβουλο, κώδικας, περιστατικό, ασφάλεια, κυβερνοασφάλεια; ransomware, playbook