Greeks in the United Kingdom, Germany and Norway: A comparative study in acculturation and language orientations. - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Μέρα με τη μέρα, η κοινωνία μας γίνεται όλο και πιο πολιτισμικά ποικιλόμορφη. Η μετανάστευση συμβάλλει σημαντικά σε αυτή τη διαδικασία. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι Έλληνες μετανάστευαν σε όλο τον κόσμο αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούσαν πάντα συνήθεις προορισμούς γι' αυτούς. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, η Νορβηγία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των Ελλήνων μεταναστών. Στην παρούσα διατριβή θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: ποιο μοντέλο επιπολιτισμού (ενσωμάτωση, αφομοίωση, διαχωρισμός, περιθωριοποίηση) εντοπίζεται μεταξύ των Ελλήνων μεταναστών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Νορβηγία; Ποιοι είναι οι κυριότεροι γλωσσικοί προσανατολισμοί τους; Διατηρούν οι Έλληνες μετανάστες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Νορβηγία τη μητρική τους γλώσσα ή διαπιστώνεται γλωσσική μετατόπιση; Αν και η μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα αποτελεί πράγματι ένα κοινό πεδίο έρευνας, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχετική συγκριτική μελέτη για όλες αυτές τις χώρες. Η ανάγκη αυτή αντανακλάται στη συνεχή ροή επιστημονικού και μη προσωπικού προς τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Κατά συνέπεια, η παρούσα έρευνα θα επιχειρήσει να συνεισφέρει στην ελλιπή υπάρχουσα βάση γνώσεων στην Ελλάδα και να αναδείξει την υφιστάμενη κατάσταση, μέσα από τα εμπειρικά δεδομένα που θα προκύψουν από την επαφή με τους Έλληνες μετανάστες που ζουν στις περιοχές αυτές. Λόγω της φύσης της παρούσας διατριβής, ο ερευνητής επέλεξε την προσέγγιση της μη δομημένης συνέντευξης ως ερευνητική μέθοδο, προκειμένου να λάβει κάποια χρήσιμα ποιοτικά δεδομένα από τους ερωτηθέντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μετανάστες είχαν διαφορετική στάση ως προς τον επιπολιτισμό, καθώς και τους γλωσσικούς προσανατολισμούς τους από χώρα σε χώρα. Παρατηρούνται τόσο θετικές όσο και αρνητικές στάσεις απέναντι στον πολιτισμό της χώρας υποδοχής ή της χώρας καταγωγής, ενώ οι στάσεις απέναντι στη διατήρηση ή μη της μητρικής γλώσσας ποικίλλουν εξίσου. Η μελέτη ολοκληρώνεται με κάποιες πρακτικές συνέπειες και συστάσεις για περαιτέρω έρευνα.

Day by day, our society becomes more and more culturally diverse. Immigration is a great contributor to this procedure. Throughout history, Greeks were immigrating around the world in search of better living conditions. Germany and the UK have always been common destinations for them. In the last decades though, Norway is getting more and more popular among the Greek immigrants. In this thesis, answers will be given to questions such as what acculturation orientations (integration, assimilation, separation, marginalization) are observed among Greek immigrants living in the United Kingdom, Germany and Norway? What are the Greek immigrants living in the United Kingdom, Germany and Norway main language orientations? Do they maintain their mother language, or is language shift detected? Although immigration policy in Greece is indeed a common research field, to date, there is no relative comparative study for all these countries. This necessity is reflected in the continuous flow of both educated and skilled immigrants to Germany, the UK and Norway in search of a better future. Consequently, this research attempts to contribute to the poorly existing knowledge base within a Greek context and demonstrate the current situation, through the empirical data that will emerge from contact with Greek immigrants living in the target areas. Due to the nature of this thesis, the researcher chose the unstructured interview approach as his research method, in order to obtain some useful qualitative data from the respondents. The results indicated that the immigrants had a different approach towards acculturation and language orientations from country to country. There are both positive and negative attitudes towards the culture of the host or home country, while attitudes towards the maintenance or not of the mother language also vary. The study concludes with some practical implications and recommendations for further research.
Keywords: Έλληνες, μετανάστες, μετανάστευση, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, επιπολιτισμός, γλωσσικοί προσανατολισμοί, κοινωνιογλωσσολογία, διαπολιτισμική επικοινωνία, επαφή λαών, διαπολιτισμικότητα, μη δομημένη συνέντευξη, γλωσσική διατήρηση, γλωσσική μετατόπιση, Berry; Greeks, immigrants, immigration, Norway, United Kingdom, Germany, acculturation, language orientations, sociolinguistics, intercultural communication, unstructured interview, language shift, language maintenance, Berry