Η εικόνα του εργαζόμενου στα ευρωπαϊκά όργανα - μια μελέτη για το ρόλο της ΕΥΕΠ στην επιλογή εργαζομένων στα όργανα της ΕΕ - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Οι τρέχουσες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και τεχνολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις για υψηλότερη οικονομική και γενικότερη ανάπτυξη, διαμόρφωσε σταδιακά τη διαρκή ανάγκη για βελτίωση των λειτουργικών διοικητικών διαδικασιών στον δημόσιο τομέα. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να παρακάμψουν οι δημόσιες διοικήσεις και ειδικότερα η ελληνική δημόσια διοίκηση, η οποία προκάλεσε και ένα σύνολο παθογενειών επί μακρόν, είναι το δυσλειτουργικό σύστημα επιλογής προσωπικού για τη στελέχωση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Για δεκαετίες, το ελληνικό σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, αντιμετώπισε εκτεταμένα προβλήματα όπως έλλειψη αξιοκρατίας και φαινόμενα διαφθοράς. Το τρέχον σύστημα επιλογής προσωπικού για το δημόσιο τομέα όπως λειτουργεί σήμερα υπό την αιγίδα του Α.Σ.Ε.Π, έχει υποστεί πολλές βελτιώσεις, ωστόσο ορισμένες ανεπάρκειες και παθογένειες του παρελθόντος εξακολουθούν να υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό. Ένα σημαντικός λόγος γι΄αυτό είναι το ανεπαρκές και πολυδαίδαλο θεσμικό σύστημα που διέπει τη λειτουργία του ΑΣΕΠ. Η παρούσα εργασία, παρέχει μια συγκριτική ανάλυση του θεσμικού πλαισίου των συστημάτων προσλήψεων στον Δημόσιο τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια ανάδειξης των αδυναμιών που διέπουν το ελληνικό σύστημα επιλογής προσωπικού για το δημόσιο τομέα και τη διαμόρφωση πολιτικών και πρακτικών για τη βελτίωση της υπάρχουσας διαδικασίας επιλογής στον ελληνικό δημόσιο τομέα. Ο απώτερος στόχος της έρευνας είναι να συμβάλει στην ενίσχυση των συστημάτων επιλογής προσωπικού για το δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας αντίστοιχα την προσπάθεια βελτίωσης της συνολικής αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης της χώρας.

The current economic, social, political and technological conditions, combined with the ever-increasing demands for higher economic and general development, have gradually shaped the ongoing need to improve operational governance processes in the public sector. One of the major problems that public administrations must overcome, and in particular the Greek public administration, which has caused several pathogens in the long run, is the dysfunctional system of personnel selection for the staffing of public sector services. For decades, the Greek public sector recruitment system has faced widespread problems such as a lack of meritocracy and corruption. The current system of personnel selection for the public sector as it operates today under the auspices of ASEP, has undergone many improvements, however some shortcomings and pathogens of the past still exist to a large extent. An important reason for this is the insufficient and multifaceted institutional system that governs the operation of ASEP. This paper provides a comparative analysis of public sector recruitment systems in both Greece and Europe in an effort to highlight the weaknesses governing the Greek public sector recruitment system, and to formulate policies and practices to improve the existing one. selection process in the Greek public sector. The ultimate goal of the research is to contribute to the strengthening of personnel selection systems for the public sector in Greece, respectively supporting the effort to improve the overall efficiency of the country's public administration.
The image of the employee in the european institutions - a study on the role of EPSO in the selection of employees in the EU-institutions
Keywords: εργαζόμενος, ευρωπαϊκά όργανα; employee, european institutions