Η ύπαιθρος στο ελληνικό ντοκιμαντέρ: Τόποι, ήθη κι έθιμα - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στο να εξετάσει τους τρόπους προσέγγισης και προβολής της ελληνικής υπαίθρου από το εγχώριο ντοκιμαντέρ, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στην καταγραφή μέσω της κινηματογράφησης τοπίων, ηθών κι εθίμων. Έπειτα από μια γενικότερη εισαγωγή, όπου θα δοθούν κάποιοι βασικοί γενικοί ορισμοί για το ντοκιμαντέρ ως είδος κινηματογραφικό και τη συσχέτισή του με την πραγματικότητα, το κείμενο θα επικεντρωθεί στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με θέμα την ύπαιθρο και την αναπαράστασή της. Με αφετηρία το έργο των πρωτοπόρων αδελφών Μανάκη ή Μανάκια, θα μελετηθούν και μεταγενέστεροι δημιουργοί με έργο που εμπίπτει στην εν λόγω θεματική, όπως ο Τάκης Κανελλόπουλος. Στη συνέχεια θα αναφερθεί ο ρόλος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (Ε.Ρ.Τ) στη διάδοση του ντοκιμαντέρ στο ελληνικό κοινό, καθώς και ο ρόλος διαφόρων μεγάλων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της χώρας, ενώ θα επιχειρηθούν και δυο έρευνες αρχείου, στην ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα ανεξάρτητου κινηματογράφου Cinobo και στην πλατφόρμα του ERTFLIX, με στόχο την καταγραφή κι ανάλυση των ταινιών ντοκιμαντέρ που περιέχονται στις συλλογές τους με θέμα το ελληνικό τοπίο της υπαίθρου, τα ήθη και τα έθιμα. Πρόκειται κατά βάση για ταινίες ελληνικής παραγωγής της τελευταίας δεκαετίας. Μετά το πέρας της προαναφερθείσας ιστορικής αναδρομής, θα ακολουθήσει μια σύντομη ενότητα που θα αναφερθεί στις διαδικασίες πριν, κατά και μετά την παραγωγή ενός μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο “Θεοδώριαννα – Περιδιάβαση στα μονοπάτια της μνήμης”, που εκπονήθηκε σαν συμπληρωματικό μέρος της παρούσας θεωρητικής πτυχιακής, ως μια προσέγγιση του γράφοντα στο υποείδος του ντοκιμαντέρ που μελετάται.

This paper aims to examine the ways Greek countryside has been approached and portrayed in the domestic documentary, focusing in particular on the depiction of landscapes, morals and customs. After an introduction, where general definitions will be given for the documentary as a film genre and its relationship with reality, the dissertation will focus on the history of the Greek documentary regarding the subject of the countryside. Starting with the work of the pioneering Maniaki brothers, more contemporary creators with work that falls into this category will be studied, such as Takis Kannelopoulos. Afterwards, the role of the Hellenic Radio and Television (Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση – Ε.Ρ.Τ) in the popularization of the documentary genre in Greece will be mentioned, as well as the role of various major Greek documentary film festivals. Subsequently, a study of the archive of the Greek streaming platform Cinobo – a platform specialized in independent and arthouse cinema – will be attempted as well as a study of the archive of the Greek platform ERTFLIX, with the aim of finding Greek documentary films dealing with the subjects of Greek countryside, its morals and customs. Finally, a section will focus to the procedures before, during and after the production of a short documentary film entitled “Theodorianna - Touring the paths of memory “ ( “Θεοδώριαννα- Περιδιάβαση στα μονοπάτια της μνήμη”ς), made as a supplementary part of this theoretical thesis, as a personal approach to the documentary subgenre that is being studied.
Keywords: ντοκιμαντέρ, ελληνικός κινηματογράφος, ύπαιθρος; documentary, greek cinema, countryside