Μελέτη και Αντιστοίχιση Μοντέλων Βιβλιογραφικών Δεδομένων - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Για αρκετές δεκαετίες, οι Άγγλο-Αμερικάνικοι Κανόνες Καταλογογράφησης, το Πρότυπο ISBD και το Πρότυπο MARC αποτελούσαν τα βασικά εργαλεία για την καταλογογράφηση του υλικού των βιβλιοθηκών. Οι τεχνολογικές εξελίξεις των επόμενων χρόνων και η ανάγκη να καλυφτούν περισσότερα είδη υλικού θα οδηγήσουν σε αρκετές αναθεωρήσεις και βελτιώσεις των προαναφερθέντων βιβλιοθηκονομικών εργαλείων. Η ριζική επανεξέταση τους θα αρχίσει να συζητείται μετά την εφεύρεση και την εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού. Η παραγωγή ολοένα και αυξανόμενου όγκου ψηφιακών πόρων θα αναδείξει τις αδυναμίες της παραδοσιακής καταλογογράφησης. Σύντομα θα αναπτυχθεί το Πρότυπο καταλογογραφησης RDA, το οποίο θα βασίζεται στο εννοιολογικό μοντέλο FRBR και στο IFLA-LRM που θα το αντικαταστήσει. Λίγα χρόνια μετά, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου θα αναπτύξει το μοντέλο BIBFRAME. Κοινό χαρακτηριστικό των νέων κανόνων και μοντέλων είναι ο διαχωρισμός της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας από τον φορέα που την εμπεριέχει. Δομικά μέρη των μοντέλων είναι οι Οντότητες/Κλάσεις με τις οποίες οργανώνονται τα δεδομένα, οι Ιδιότητες τους και οι Σχέσεις μεταξύ τους. Παρ' όλα αυτά, σε περιπτώσεις σύνθετων βιβλιογραφικών οντοτήτων όπως είναι τα Aggregates εμφανίζονται προβλήματα στην εφαρμογή των νέων μοντέλων βιβλιογραφικών δεδομένων και στην επίτευξη διαλειτουργικότητας μεταξύ τους.

For several decades now, Anglo-American Cataloging Rules, the ISBD Standard, and the MARC Standard have been key tools for cataloging library material. The technological developments of the coming years and the need to cover more types of material will lead to several revisions and improvements of the aforementioned library tools. Their radical revision will begin to be discussed after the invention and evolution of the World Wide Web. The production of an increasing volume of digital resources will highlight the weaknesses of traditional cataloging. The RDA cataloging standard will soon be developed, based on the FRBR conceptual model and the IFLA-LRM that will replace it. A few years later, the Library of Congress will develop the BIBFRAME model. A common feature of the new rules and models is the separation of intellectual and artistic creation from the body that contains it. Structural parts of the models are the Entities/Classes with which the data are organized, their Properties and the Relationships between them. However, in the case of complex bibliographic entities such as Aggregates, problems arise in the application of new bibliographic data models and in achieving interoperability between them.
Keywords: Καταλογογράφηση, FRBR, IFLA-LRM, BIBFRAME 2.0, Aggregates, Διαλειτουργικότητα; Cataloguing, FRBR, IFLA-LRM, BIBFRAME 2.0, Aggregates, Interoperability