Μετάφραση και σχολιασμός από την ελληνική στην αγγλική γλώσσα (τεχνική, νομική, λογοτεχνική), σχολιασμός διαφοροποίησης των ειδών και έρευνα για τη φύση και τον χαρακτήρα της μετάφρασης - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρατιθέμενη εργασία αποτελεί μία προσωπική έρευνα για την ουσία της μετάφρασης και γι’ αυτό το λόγο φέρει πολυσύνθετο χαρακτήρα. Όσον αφορά την έκταση του εγχειρήματος, παρατίθενται τέσσερα κείμενα προς μετάφραση (ένα τεχνικό, ένα νομικό, ένα λογοτεχνικό απόσπασμα, καθώς και απόσπασμα από ένα μακροσκελές ποίημα), συνοδευόμενα από έναν μικρό σχολιασμό του κάθε κειμένου ξεχωριστά, μία σύγκριση των διαφοροποιητικών στοιχείων του κάθε είδους, μία μικρή έρευνα για το εάν η μετάφραση αποτελεί επιστήμη, τέχνη ή και τα δύο, καθώς και προσωπικοί μου συλλογισμοί για το χαρακτήρα της μετάφρασης. Για πρακτικούς λόγους θα μπορούσαμε να την διαχωρίσουμε σε δύο σκέλη, το σκέλος της μετάφρασης και του σχολιασμού, όπου παρουσιάζονται οι μεταφραστικές μου ικανότητες, και το σκέλος της έρευνας και των συμπερασμάτων, όπου παρουσιάζεται η αναπτυσσόμενη οπτική μου την φύση και τον σκοπό της μετάφρασης.

The cited assignment constitutes a personal investigation into the nature of translation and for this reason it has a complex character. As it concerns the extent of the project, four texts for translation are cited (a technical, a legal, a literary excerpt and an excerpt of an extensive poem), accompanied by a separate commentary of every text, as well as a comparison of differentiating elements of each type, a small research about whether translation is science, art or both, and also my personal syllogisms on the translation’s character. Practically, we could separate it in two parts, the part of translation and the commentary, where I present my skills, and the part of investigation and the research conclusion, where I present my developing view about the nature and the purpose of translation.
Keywords: μετάφραση, ορολογία, επιστήμη και τέχνη