Δημιουργία Ψηφιακού Συστήματος Επιμέλειας Εκθέσεων σε Περιβάλλοντα Εκτεταμένης Πραγματικότητας - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Η παρούσα εργασία τοποθετείται στο πλαίσιο της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, όπου οι τεχνολογίες αιχμής συναντούν την τέχνη και την επιμέλεια εκθέσεων, δημιουργώντας καινοτόμες δυνατότητες για τους επιμελητές και τους θεατές. Η σύνθεση εργαλείων, όπως είναι οι διαδραστικές εφαρμογές μαζί με τις τεχνολογίες XR, παρέχει νέα μέσα έκφρασης και παρουσίασης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει πώς ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη ευέλικτων και δυναμικών εκθέσεων, που προσφέρουν μια πιο άμεση, εμπλουτισμένη και προσωπική εμπειρία στους χρήστες, μεταμορφώνοντας και επεκτείνοντας τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τα εκθέματα. Επιπροσθέτως, η εργασία πραγματεύεται την ανάπτυξη μιας διαδραστικής εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας για την παρουσίαση εκθεμάτων σε εικονικές εκθέσεις σε μεικτά περιβάλλοντα. Ο βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός δυναμικού περιβάλλοντος όπου οι επιμελητές μπορούν να επιλέξουν και να τοποθετήσουν εκθέματα σε προκαθορισμένες θέσεις, ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να αλληλεπιδράσουν με το περιεχόμενο με έναν άμεσο και κατανοητό τρόπο.

This paper is situated in the context of the modern digital age, where cutting-edge technologies meet art and exhibition curation, creating innovative possibilities for curators and viewers. The synthesis of tools, such as interactive applications and XR technologies, provides new means of expression and presentation of cultural heritage. The purpose of the paper is to highlight how the combination of these technologies can support the development of flexible and dynamic exhibitions, which offer a more direct, enriched and personal experience to users, transforming the way they interact with exhibits. In addition, the paper deals with the development of an interactive virtual reality application for the presentation of exhibits in virtual exhibitions in mixed environments. The main goal is to create a dynamic environment where curators can select and place exhibits in predetermined positions, while visitors are able to browse and interact with the content in a direct and understandable way.
Keywords: Επιμέλεια Εκθέσεων, Εκτεταμένη Πραγματικότητα, Aframe; Exhibition Curation, Extended Reality, Aframe