Ζητήματα και προβληματισμοί στο διττό ρόλο του μουσικού παραγωγού-συνθέτη. Περιπτωσιολογική μελέτη στην παραγωγή δύο μουσικών έργων. - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Σε μία εποχή όπου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο από την άνεση του σπιτιού του, χωρίς την βοήθεια εκτελεστών ή τεχνικών ήχου, η έννοια και ο ρόλος του μουσικού παραγωγού αλλάζει σημαντικά. Ο παραγωγός μπορεί να είναι ταυτόχρονα συνθέτης, εκτελεστής και τεχνικός ήχου. Δύναται να αναλάβει τόσο την οργάνωση όσο και την διεκπεραίωση της παραγωγικής διαδικασίας. Από την άλλη πλευρά, ένας καλλιτέχνης μπορεί να ενσωματώσειόλους τους προαναφερόμενους ρόλους σε μία προσπάθεια να μειώσει το κόστος της παραγωγής, αυξάνοντας παράλληλα την δημιουργική του ελευθερία. Η παρούσα εργασία εξετάζει τα ζητήματα και τους προβληματισμούς που προκύπτουν στην περίπτωση που ο παραγωγός είναι ταυτόχρονα και ο δημιουργός ενός έργου, ερευνώντας αρχικά την ιστορική εξέλιξη του ρόλου του μουσικού παραγωγού και της σχέσης του με τους καλλιτέχνες. Εξετάζονται επίσης οι λόγοι που οδηγούν έναν καλλιτέχνη στην ενσωμάτωση του διττού ρόλου και τα προβλήματα που πιθανώς προκύπτουν. Τέλος, μέσα από την παραγωγή δύο πρωτότυπων μουσικών έργων, τα οποία διαφοροποιούνται ως προς το είδος, αναλύονται οι διαδικασίες, οι προβληματισμοί που προέκυψαν, τα αποτελέσματα και η συνεργασία με άλλο παραγωγό. Αρκετές φορές, η συνεργασία με έναν άλλον παραγωγό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα, το οποίο όμως να αναδεικνύει περισσότερο την μουσική δημιουργία. Τα ζητήματα και οι προβληματισμοί σχετικά με τον ρόλο του παραγωγού-συνθέτη, λειτουργούν ως πυξίδα για να μπορέσουν οι καλλιτέχνες να βρουν τον “δρόμο” που τους ταιριάζει περισσότερο, εκείνον της πλήρης ανεξαρτησίας ή εκείνον της συνεργασίας.

In an era where a large part of the population has the ability to create a complete musical piece from the comfort of their home, without the help of performers or sound technicians, the concept and role of the music producer is changing significantly. The producer can be a composer, performer and sound engineer at the same time who usually undertakes both the organization and handling of the production process. On the other side, the artist usually incorporates all of the mentioned roles in an effort to reduce the cost of the production while increasing the creative freedom. This paper examines the issues and concerns that arise when the producer is also the creator of a song, initially researching the historical evolution of the role of the music producers and their relationships with the artists. The reasons that lead an artist to incorporate the dual role and the problems that may arise are also examined. Finally, through the production of two original musical works, which differ in terms of genre, the processes, the problems that arose, the results and the collaboration with another producer are analyzed. The issues and reflections on the role of the producer-composer act as a compass to enable the artists to find the path that suits them best; the one of complete independence or that of collaboration.
Keywords: Μουσικός παραγωγός, μουσική παραγωγή, συνθέτης-παραγωγός, ανεξάρτητη παραγωγή; Music producer, music production, composer-producer, independent production