Ενδοσχολικός εκφοβισμός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Κριτική επισκόπηση προγραμμάτων πρόληψης και πρόταση πιλοτικού προγράμματος με επίκεντρο τη μουσική - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερες προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το σχολείο. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθούν οι παράγοντες, με την ύπαρξη των οποίων ενισχύεται η προσπάθεια καταπολέμησης της ενδοσχολικής βίας. Στο πλαίσιο της ανάλυσης μιας σειράς προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης, προκύπτουν οι αρχές που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση τέτοιων προσπαθειών, ενώ δίνεται η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος καταπολέμησης του ενδοσχολικού εκφοβισμού, με επίκεντρο τη μουσική. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, ως μέσο πρόληψης και περιορισμού των εκδηλώσεων βίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.

The bullying problem is still considered to this day one of the biggest challenges that the school has to face. This paper aims to investigate the factors, that could prove to be useful in the fight against violence in the school environment. Through the analysis and evaluation of previously implemented bullying prevention and intervention programs, principles and key elements for the implementation of such efforts will emerge, while the opportunity to create a pilot bullying prevention program focusing on music is given. The main goal of the program is to inform students and help them develop social and emotional skills, as a means of preventing and limiting violence between members of the school community.
Bullying in Secondary Education: Review of bullying prevention programs and proposal of a pilot program focusing on music
Keywords: Ενδοσχολικός εκφοβισμός, Πρόληψη, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Μουσική Εκπαίδευση, Ενσυναίσθηση; Bullying, Prevention, Secondary Education, Music Education, Empathy