Το φαινόμενο της τραπ μουσικής μέσα από την ανάλυση στίχων και βίντεο: Αναστοχασμοί και προκλήσεις για τον εκπαιδευτικό μουσικής - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η τραπ μουσική, μέσα από τους στίχους και τις εικόνες που προβάλλονται στα βίντεο-κλιπ, φαίνεται να προωθεί περιεχόμενο σχετικό με θέματα όπως τα ναρκωτικά, τη βία, την εγκληματικότητα, την αντικειμενοποίηση της γυναίκας και την τοξική αρρενωπότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εγείρει ανησυχίες σε γονείς, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, ως προς συμπεριφορές που πιθανόν να υιοθετούν οι έφηβοι που την ακούν. Οι προβληματισμοί αυτοί αποτέλεσαν και την αιτία για ανάλυση των στίχων της ελληνικής τραπ μουσικής, μιας και είναι ένα είδος ιδιαίτερα δημοφιλές στους εφήβους. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο τη διερεύνηση των τραπ ελληνικών τραγουδιών, ως προς το περιεχόμενο των στίχων, τα θέματα που πραγματεύονται και τις εικόνες που προωθούν τόσο στους στίχους όσο και στα βίντεο-κλιπ. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν βάσει κριτηρίων εννέα ελληνικά τραπ τραγούδια οι στίχοι των οποίων αναλύθηκαν θεματικά. Τα ερευνητικά ερωτήματα που επιδιώκεται να απαντηθούν αφορούν τα νοήματα που πραγματεύονται τα ελληνικά τραπ τραγούδια και προωθούν στους εφήβους και το πώς παρουσιάζονται η τοξική αρρενωπότητα, η αντικειμενοποίηση της γυναίκας, η βία και η χρήση ουσιών τόσο στους στίχους όσο και στα βίντεο-κλιπ. Από την ανάλυση προέκυψαν θεματικές κατηγορίες σχετικές με την τοξική αρρενωπότητα και τη γυναικεία αντικειμενοποίηση, τη χρήση ουσιών, τη βία, τον εκφοβισμό και την οπλοφορία, τα θετικά συναισθήματα, την ανάγκη επιδειξιομανίας, την παρανομία και τη ζωή του δρόμου, τον ναρκισσισμό και την υπεροψία.

Trap music, through the lyrics and the images shown in the video clips, seems to promote content related to topics such as drugs, violence, crime, objectification of women and toxic masculinity. As a result, it raises concerns among parents, educators, psychologists and sociologists about behaviors that may be adopted by adolescents who listen to it. These concerns were the reason for an analysis of the lyrics of Greek trap music, as it is a genre particularly popular among teenagers in Greece. This thesis aims to investigate Greek trap songs, in terms of the content of the lyrics, the themes addressed and the images they promote both in the lyrics and in the video clips. For this reason, nine Greek trap songs were selected based on selection criteria and were analysed thematically. The research questions that are sought to be answered are in regards to the meanings that Greek trap songs address and promote to teenagers and the way that toxic masculinity, the objectification of women, violence and substance abuse are presented in these songs. From the thematic analysis, categories emerged concerning toxic masculinity and female objectification, substance use, violence, intimidation and weaponry, positive emotions, the need for exhibitionism, lawlessness and street life, narcissism and arrogance.
The phenomenon of trap music through the analysis of lyrics and videos: Reflections and challenges for the music educator
Keywords: ταυτότητα των εφήβων, μουσικές προτιμήσεις, τραπ μουσική, χιπ-χοπ κουλτούρα, ραπ μουσική; adolescents' identity, music preferences, trap music, hip-hop culture, rap music