Συνδεδεμένα Δεδομένα και η αξιοποίηση τους από τις Βιβλιοθήκες - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Αναμφισβήτητα ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης. Όλοι λίγο ή πολύ είμαστε στη θέση να δεχόμαστε δεδομένα και να τα διαχειριζόμαστε καθημερινά, ως χρήστες του Ιστού. Στον Ιστό έχει συγκεντρωθεί ένας τεράστιος όγκος δεδομένων. Η ανάγκη για τη καλύτερη διαχείριση των δεδομένων οδήγησε στη δραματική αλλαγή στον τρόπο που αναζητούμε και δημοσιεύουμε πληροφορίες. Μέσω της πεποίθησης αυτής γεννήθηκε το όραμα του Σημασιολογικού Ιστού, ο οποίος έχει σκοπό να δομήσει όλη την συγκεντρωμένη πληροφορία μετατρέποντας τον σημερινό Ιστό από μια σειρά σημασιολογικά απομονωμένων δεδομένων, σε μια κολοσσιαία βάση δεδομένων αποθήκευσης και ανάκτησης πληροφοριών. Πάνω στις τεχνολογίες του Σημασιολογικού Ιστού πλαισιώνεται το κίνημα των Συνδεδεμένων Δεδομένων, διεθνώς Linked Data. Η συγκεκριμένη εργασία ασχολείται με το θέμα των Συνδεδεμένων Δεδομένων. Με τον όρο Συνδεδεμένα Δεδομένα αναφερόμαστε σε ένα σύνολο τεχνολογιών και πρακτικών που αφορούν την δημοσίευση των δομημένων δεδομένων στον Ιστό καθώς και την διασύνδεση τους με άλλα δομημένα δεδομένα. Προκύπτει πως η χρήση των Συνδεδεμένων Δεδομένων στο χώρο των βιβλιοθηκών και εκτενέστερα στην κοινότητα της βιβλιοθήκης, προσφέρει πολλά οφέλη, δημιουργώντας μια νέα πρόκληση για τον τρόπο που διαχειρίζονται οι βιβλιοθήκες το βιβλιογραφικό περιεχόμενο. Μια από τις εφαρμογές των Συνδεδεμένων Δεδομένων αποτελεί το μοντέλο δεδομένων BIBFRAME το οποίο παρουσιάζεται στο τελευταίο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας.

We are definitely living in the information age. All of us are able to accept data and deal with them daily as web users. A huge amount of data has been gathered on the Web. The need for better data management has led to a dramatic change in the way we’re searching and publishing information. Through this need was born the Semantic Web vision, which aims to structure all the concentrated information on Web by transforming the current Web from a series of semantically isolated data into a colossal database of information storage and retrieval. The Linked Data Movement is framed on the Semantic Web technologies. This Thesis deals with the concept of Linked Data. Linked Data refers to a set of technologies and practices that relate to the publication of structured data on the Web as well as their interconnection with other structured data. It follows that the use of Linked Data in libraries and more extensively in the library community offers many benefits, creating a new challenge for the way libraries manage the bibliographic content. One of the Linked Data applications is the BIBFRAME data model, that is presented in the last chapter of this paper.
Keywords: Συνδεδεμένα Δεδομένα, RDF, BIBFRAME, Σημασιολογικός Ιστός, Ιστός των Δεδομένων, Μεταδεδομένα, Τεχνολογίες Βιβλιοθηκών; Linked Data, RDF, BIBFRAME, Semantic Web, Web of Data, Metadata, Library Technologies