ΕΔΑΦΗ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΟΡΧΕΟΕΙΔΩΝ: Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Τα ορχεοειδή είναι γνωστά από τα αρχαία χρόνια και βρίσκεται πολύ συχνά στο επίκεντρο για τις πολλαπλές εφαρμογές τους. Κάποια από τα είδη βρίσκονται υπό εξαφάνιση και αυτός είναι από τους λόγους που έχουν παρακινηθεί οι ερευνητές για να τα μελετήσουν. Στο νησί της Κεφαλονιάς βρέθηκαν πολλά είδη και υποείδη της ορχιδέας σε διάφορες περιοχές του νησιού. Στόχος αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση της διαθεσιμότητας των ιχνοστοιχείων σιδήρου (Fe), χαλκού (Cu), ψευδάργυρου (Zn), Μαγγανίου (Mn), σε εδάφη του Νομού Κεφαλονιάς όπου εντοπίστηκαν ορχιδέες. Τα αποτελέσματα αυτής της διερευνητικής εργασίας, έδειξαν ότι στο νησί της Κεφαλονιάς υπάρχει υπερεπάρκεια Μαγγανίου (Mn) και Χαλκού (Cu), ενώ παρουσιάζει ποικιλομορφία ανά περιοχή στην περιεκτικότητα του Ψευδαργύρου (Zn). Συμπερασματικά, το ασβεστολιθικό έδαφος του νησιού σε συνδυασμό με τον αλκαλικό pH και το μυκοριζικό σύστημα των ειδών , δημιουργεί ευνοϊκό παράγοντα ανάπτυξης των Μεσογειακών ορχιδεών.
Keywords: ΟΡΧΙΔΕΑ, ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΕΔΑΦΟΣ, ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ, ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ, ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΧΝΙΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ