Η μουσική παράσταση ως διαπολιτισμικό διδακτικό εργαλείο σε μια πολυπολιτισμική τάξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Τα σχολεία χαρακτηρίζονται ολοένα και περισσότερο από το πολυπολιτισμικό στοιχείο ενώ ταυτόχρονα προωθείται η ισότιμη συμπερίληψη παιδιών διαφορετικών εθνικοτήτων. Το παραμύθι και η μουσική αποτελούν διδακτικά εργαλεία που φαίνεται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν την αποδοχή «του άλλου» και της διαφορετικότητας. Ένα μουσικό παραμύθι το οποίο αφηγούνται και τραγουδούν τα ίδια τα παιδιά, τους δίνει την δυνατότητα να ταξιδέψουν σε χώρες μακρινές, σε ανθρώπους και πλάσματα διαφορετικά μεταξύ τους που ζουν όμως μαζί και αρμονικά. Σκοπός της παρούσας μελέτης, είναι να παρατηρηθεί αν ένα διαπολιτισμικό παραμύθι, εμπλουτισμένο με πολυπολιτισμικά τραγούδια, ως διδακτικό εργαλείο, μπορεί να διδάξει και να ευαισθητοποιήσει για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή του «άλλου» και να αναπτύξει την ενσυναίσθηση στα παιδιά ενός τμήματος Στ΄ Δημοτικού. Στο πλαίσιο πέντε μαθημάτων, στα οποία πραγματοποιήθηκε η εκμάθηση και έπειτα η ηχογράφηση πέντε νανουρισμάτων και του παραμυθιού, οι μαθητές συνεργάστηκαν και το αποτέλεσμα αυτής της διπλωματικής εκπαιδευτικής εφαρμογής αποτυπώθηκε σε ένα podcast. Δίνονται στο τέλος κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για την μεταφορά αυτού του μουσικού παραμυθιού σε σχολική μουσική παράσταση.

Schools are characterized more and more by the multicultural element while at the same time children’s equivalent inclusion, of different nationalities, is promoted. Fairy tale and music are educational tools that obviously can be used to reinforce the acceptance of ¨the other¨ and diversity. A musical fairy tale that is being narrated and sung by the children can offer them the ability to travel to distant countries, to people and creatures so different among them, but at the same time they coexist harmoniously. The purpose of this study, is to observe if an intercultural fairy tale enriched with multicultural songs, as a educational tool, can teach and sensitize to diversity, the acceptance of ¨ the other¨ and develop empathy to students of the 6th Grade. The learning and then the recording of five lullabies and the fairy tale were carried out in the context of five courses, the students collaborated and the result of this thesis in educational practice captured in a podcast. At the end some guidelines are given for the conversion of this musical fairy tale to a school music performance.
Music performance as an intercultural teaching tool in a multicultural class of primary education
Keywords: διαπολιτισμικότητα, παραμύθι, ενσυναίσθηση, αυτοεθνογραφία, νανούρισμα, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση; intercultural, fairy tale, empathy, self-ethnography, lullaby, Primary Education