Η ευεργετική συνεισφορά του σκακιού σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα εργασία αφορά την βελτίωση των σχολικών επιδόσεων των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες μέσω του σκακιού. Επίσης, εξετάζουμε τα οφέλη που αποκομίζει ένα τέτοιο ιδιαίτερο παιδί τόσο στην ψυχολογία όσο και στην κοινωνικότητά του. Παράλληλα, παρατηρούμε μεγάλη πρόοδο και βελτίωση στην κατάσταση της υγείας του. Όλα τα συμπεράσματά μας πιστοποιούνται με τρεις συνεντεύξεις από τους αρμόδιους κάθε φορά επιστημονικούς εκπροσώπους (νευρολόγος ιατρός, παγκόσμια πρωταθλήτρια σκακιού και εκπαιδευτικός που εφήρμοσε τη διδασκαλία σκακιού στο σχολείο). Η εργασία χωρίζεται τέλος, σε τέσσερα κύρια κεφάλαια με πρώτη θεματική το σκάκι, δεύτερη τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες , τρίτη μνήμη-μάθηση και σκάκι και την τέταρτη, στην οποία παραθέτω όλες τις συνεντεύξεις. Οι θεματικές ενότητες θα συναντηθούν στα συμπεράσματα και θα δοθούν απαντήσεις και λύσεις στα ερωτήματα που θα έχουν τεθεί. Τέλος, η εν λόγω εργασία χαρακτηρίζεται τόσο από ερευνητικό προσανατολισμό και σύνθεση και λιγότερο βιβλιογραφική.

This dissertation concerns the improvement of the school performance of children with learning difficulties through chess. We also look at the benefits that such a special child derives from both his psychology and his sociability. At the same time, we are seeing great progress and improvement in his state of health. All our conclusions are confirmed by three interviews with the relevant scientific representatives (neurologist, world chess champion and teacher who applied the teaching of chess at school).Finally, the dissertation is divided into four main chapters with the first topic being chess, the second children with learning difficulties, the third memory-learning and chess and the fourth, in which I quote all the interviews. The thematic units will meet in the conclusions and will give answers and solutions to the questions that will have been asked. Finally, this work is characterized by both research orientation and composition and less bibliography.
The beneficial contribution of chess to children with learning disabilities.
Keywords: παιδαγωγικά, σκάκι, μαθησιακές δυσκολίες, μάθηση, εγκέφαλος, νους; pedagogy, chess, learning difficulties, learning, brain, mind