Σχολιασμος και μεταφραση κειμενου " EU IN TH EFACE OF MIGRANT CRISIS. REASONS FOR INEFFECTIVE HUMAN RIGHTS PROTECTION" - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Στα πλαίσια τη διπλωματικής μου εργασίας επέλεξα να μεταφράσω το κείμενο “ EU in the face of migrant crisis reasons for ineffective human right protection” και στην συνέχεια να προβώ στον σχολιασμό του. Συνοπτικά, το κείμενο πραγματεύεται τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που υφίστανται οι αιτούντες άσυλο από τα κράτη μέλη και κατά συνέπεια από την ΕΕ. Η παρουσία κοινής πολιτικής γραμμής θα μπορούσε να συμβάλει καίρια στον μετριασμό των παραβιάσεων εντούτοις οι πολιτικές διχογνωμίες μεταξύ των κρατών και η αδυναμία εξεύρεσης κοινής λύσης καθιστούν την ΕΕ αδύναμη στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Πρόκειται για ένα κείμενο που παρουσιάζει πλήθος μεταφραστικών προβλημάτων και αναντίρρητα απαιτεί εξοικείωση με την νομική ορολογία και τις επιμέρους συνθήκες και συμβάσεις. Σε γενικές γραμμές στα κυριότερα μεταφραστικά προβλήματα που κλήθηκα να αντιμετωπίσω και παρουσιάζονται εκτενώς στον σχολιασμό ήταν αυτά της ορολογίας, τα υφολογικά και τα κειμενοιδεομορφικά. Συγχρόνως, στην προσπάθεια μου να παρουσιάσω ένα όσο το δυνατόν πιο άρτιο αποτέλεσμα συμβουλεύτηκα πλήθος παράλληλων κειμένων και λεξικών. Ενώ θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και σε μια αντικειμενική δυσκολία που ανέκυψε και ομολογουμένως δυσκόλεψε την εκπόνηση της εργασίας. Σαφέστερα, η τρέχουσα κατάσταση με την εξάπλωση της πανδημίας της COVID 19 περιόρισε εξαιρετικά τη πρόσβαση στα λεξικά νομικής ορολογίας και ορολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε πλήθος άλλων συγγραμμάτων γύρω από την μετάφραση. Ως εκ τούτου, έπρεπε αποκλειστικά να βασιστώ σε ηλεκτρονικές πηγές και λεξικά καθώς και σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, παρότι η εκπόνηση της διπλωματικής μου εργασίας ήταν ιδιαίτερα απαιτητική, νοιώθω «πλουσιότερη» σε γνώσεις και σε εμπειρία!

In the context of my thesis i chose to transalte the text" EU in the face of migrant crisi . Reasons for ineffective human rights protection" and afterwards comment on my transaltion choices. In summary, the text refers to the human rights violation of the asym seekers incured by the Member States and by the EU in total. Unquestionably, the presence of comprehensive policy could contribute to the violations mitigation , however, political divisions between states and the inability to find a common solution make the EU unable to manage the migration crisis. As far as the text is consert, it presents a number of translation problems and undoubtedly requires familiarity with legal terminology and individual terms and conventions.In general, the main translation problems that I was asked to face and that are presented extensively in the commentary were those of terminology, stylistics and text-ideomorphism. At the same time, in my attempt to present the best possible result, I consulted a number of parallel texts and dictionaries. While I would also like to refer to an objective difficulty that arose and admittedly made it difficult to prepare the work.
Σχολιασμος και μεταφραση κειμενου " EU IN TH EFACE OF MIGRANT CRISIS. REASONS FOR INEFFECTIVE HUMAN RIGHTS PROTECTION"
Keywords: ανρθώπινα δικαιώματα, παραβιάσεις, αιτών άσυλο, κράτος δικαίου, ΕΕ; human rights, asylum seeker, EU, rule of law