Animated μουσικό βίντεο, Σαιξπηρικό σονέτο και Performance : Η τέχνη πίσω από την τέχνη - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Το αντικείμενο που τίθεται προς έρευνα στην εκπόνηση της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας είναι η δημιουργία ενός animated βίντεο κλιπ, το οποίο επενδύει οπτικά την μελοποίηση ενός σονέτου. Σε μία περίοδο όπου όλα έχουν ειπωθεί ή οπτικοποιηθεί συζητώντας κάποιες τεχνικές οι οποίες έχουν καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια πάνω στην πρακτική του animation και κατ’ επέκταση και στο animated μουσικό βίντεο, γίνεται μία προσπάθεια για διαφοροποίηση από τη μάζα με εισαγωγή πολυμορφικών, αναπαραστατικών μεθόδων που θα ερμηνεύουν με πρωτότυπο, ενδιαφέρον αλλά κυρίως με σεβασμό το μουσικό έργο ενός καλλιτέχνη. Το σονέτο το οποίο μελοποιήθηκε από τη Δόξα Καγιούλη και τον Κώστα Παρίσση και τέθηκε για οπτική επένδυση αποτελεί κομμάτι της ποιητικής συλλογής «Υπόγεια κόρη» (Μετρονόμος, 2017 ) του Μάνου Ορφανουδάκη, βασισμένο σε αποσπάσματα από το ημερολόγιο της Frida Kahlo. Κάθε επιλογή του δημιουργού ενός animation, όλα τα στοιχεία τα οποία συντελούν στην δημιουργία ενός οπτικοακουστικού έργου: το κείμενο, η εικόνα, ο ήχος αποτελούν στοιχεία τα οποία ο θεατής τίθεται να αντιληφθεί και να βιώσει μέσω της δικής του προσωπικής εσωτερικής διαδικασίας. Όλα τα μέρη τα οποία συντελούν στην δημιουργία ενός οπτικοακουστικού έργου, τίθενται προς ανάλυση και σκέψη για να γίνει κατανοητή η διαδικασία μέσω της οποίας ένα σονέτο μεταμορφώνεται σε ένα μουσικό κομμάτι, γεννά μία ιδέα, η ιδέα πολλές εικόνες, οι οποίες με την σειρά τους συνθέτουν ένα σενάριο, μία αίσθηση, μία πραγματικότητα, ή οδηγούν σε μία ονειροπόληση του θεατή.
Keywords: Σαίξπηρ, Σονέτο, Παράσταση, Άρνχάιμ, Οπτική Αντίληψη, Χώρος, Εμψύχωση Εικόνας, Ποιητική του χώρου; Performance, Animation, Video Clip, Shakespeare, Bachelard, Arnheim