Intercultural Communication and Humanitarian Assistance: The case of refugees in Greece - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η διαπολιτισμική επικοινωνία είναι μια ολοένα αυξανόμενης σημασίας πλευρά της σύγχρονης ζωής. Είναι αρμονικά συνδεδεμένη με τη γλώσσα και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν ο ένας με τον άλλο. Παράλληλα, ο 21ος πρώτος αιώνας θεωρείται συνώνυμο της αλλαγής κάθε στοιχείου που αποτελούσε πραγματικότητα των προηγούμενων γενεών. Υπό αυτές τις συνθήκες, αμέτρητοι άνθρωποι αποφασίζουν να αφήσουν τις χώρες τους και να ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό αυτών είναι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι οποίοι για διάφορους λόγους εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους και μεταναστεύουν στην Ευρώπη. 'Ως εκ τούτου, η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια μεγαλώνει συνεχώς. Ο σκοπός αυτής της Διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσει πως η διαπολιτισμική επικοινωνιακή ικανότητα είναι παρούσα σε κάθε πλευρά της μοντέρνας πραγματικότητας και παράλληλα πως συνδέεται με την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της σύγκρισης τριών Ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες δέχονται τους πρόσφυγες καθημερινά, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Δανίας. Επιπλέον, στοχεύει στην δημιουργία παραλληλισμών μεταξύ των ντόπιων και του τρόπου με τον οποίο κάθε χώρα αντιμετωπίζει τις προσφυγικές ροές. Παίρνοντας συνεντεύξεις από ειδικούς των προαναφερθεισών χωρών δίνεται μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση του θέματος. Αυτές οι χώρες επιλέχθηκαν για να δώσουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα του τι γίνεται σωστά και τι λάθος σε σχέση με την ενσωμάτωση των προσφύγων στην εκάστοτε κοινωνία. Η ανθρωπιστική βοήθεια και κατ' επέκταση τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιο σημαντικά από οποτεδήποτε άλλοτε.

Intercultural Communication is an ever-increasingly significant aspect of modern life. It is harmonically connected to language and the way people interact with one another. At the same time, this century is considered the synonym to change of everything people knew as their reality. On these grounds, countless people decide to leave their countries and begin a new life. A great amount of them are refugees and asylum seekers who due to various reasons abandon their homeland and immigrate to Europe. As a result, the need for humanitarian assistance is ever growing. The aim of this dissertation is to present how intercultural communication competence is present in every aspect of modern life and also how it is connected to humanitarian assistance through the comparison of three European countries which accept refugees on a daily basis, Greece, Spain and Denmark. Furthermore, it tries to draw comparisons between the local people and the way each state deals with refugee flows. By interviewing representatives of the aforementioned countries, an interesting presentation of the issue is given. These countries were chosen to provide an example of what is done right and what is done wrong regarding the integration of refugees and asylum seekers. Humanitarian assistance and by extension the universal human rights are more crucial than ever before.
Keywords: Διαπολιτισμική Επικοινωνιακή Ικανότητα, Ανθρωπιστική Βοήθεια, Ελλάδα, Ισπανία, Δανία, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο; Intercultural Communication Competence, humanitarian assistance, Greece, Spain, Denmark, refugees, asylum seekers