Η εμπειρία μιας εκπαιδευτικού μουσικής κατά την εξάμηνη πρακτική άσκηση στην Πρωτοβάθμια Eκπαίδευση: Το μάθημα της μουσικής σε Δημοτικό σχολείο της Βόρειας Ελλάδας - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την εξάμηνη πρακτική άσκησή μου, οποία πραγματοποιήθηκε σε δημόσιο Δημοτικό Σχολείο της Βόρειας Ελλάδας, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, από τον μήνα Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο. Η πρακτική άσκηση είχε δύο κύριους άξονες, τις παρακολουθήσεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά τον πρώτο μήνα και τις διδασκαλίες, που πραγματοποιήθηκαν τους επόμενους 5 μήνες. Η διδασκαλία έγινε σε δύο τμήματα, της Β' Δημοτικού με 17 μαθητές και της Δ' Δημοτικού με 16 μαθητές. Η παρούσα εργασία αποτελείται από την αναλυτική καταγραφή των συναντήσεων με τους μαθητές, που περιλάμβαναν μαθήματα και πρόβες για σχολικές γιορτές και παρουσιάσεις, στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλα σχολεία και η οποία δίνει μια λεπτομερή εικόνα της διαδικασίας διδασκαλίας και μάθησης. Κεντρικό στοιχείο της εργασίας αποτελεί ο αναστοχασμός, τόσο των αρχικών παρακολουθήσεων μαθημάτων της υπεύθυνης μουσικοπαιδαγωγού των δύο τμημάτων, όσο και της προσωπικής μου εμπειρίας κατά τη διδασκαλία. Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφονται αναλυτικά οι εμπειρίες και οι παρατηρήσεις από τις παρακολουθήσεις, ενώ παράλληλα αναλύονται και αξιολογούνται οι πρακτικές και οι μεθοδολογίες που ακολουθήθηκαν κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Σκοπός της εργασίας είναι η ανάδειξη της σημασίας της πρακτικής άσκησης ως εργαλείο της προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης ενός εκπαιδευτικού, μέσα από την αυτοπαρατήρηση, την καταγραφή εμπειριών και την κριτική ανάλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

This undergraduate thesis discusses my experience during a six-month music teaching practice, which took place at a public Primary school in Northern Greece, from November 2023 to April 2024. It included music lesson observations, which took place during the first month, and music teaching, which took place over the next 5 months, with 17 students of a Year 2 class and 16 students of a Year 4 class. This dissertation consists of the detailed minute taking of the lessons and rehearsals for school celebrations and events with other schools. This provides a detailed picture of the teaching and learning process. A central element is the reflection, both on the school music teacher’s lessons and on my own teaching experience. With the aim to evaluate and improve my teaching approach, the dissertation includes detailed notes on lesson observations as well as music teaching-learning practices and methodologies, which I have critically thought of and analyzed. The purpose of this thesis is to highlight the importance of teaching practice as a tool for the teacher’s personal and professional development through self-observation during the educational process and its critical analysis.
The experience of a music teacher during a six-month teaching practice in Primary Education: Music lessonsin a Primary school in Northern Greece
Keywords: μάθημα μουσικής, πρακτική άσκηση, Δημοτικό σχολείο, διδασκαλία, εμπειρικός αναστοχασμός; Internship, primary school, teaching, empirical reflection