Σχεδίαση κβαντικών κυκλωμάτων με χρήση του κβαντικού μετασχηματισμού Fourier - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στην χρήση του κβαντικού μετασχημα- τισμού Fourier σε κλασικούς κβαντικούς αλγορίθμους. Οι αλγόριθμοι στους οποίους έχει πραγματοποιηθεί η μετατροπή είναι οι αλγόριθμοι των Deutsch Jozsa και των Bernstein Vazirani. Στόχος της εργασίας είναι η δημιουργία κβαντικών κυκλωμάτων με τους εν λόγω αλγορίθμους, ο πειραματισμός και ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων που προέκυψαν. Η εργασία χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη, το πρώτο μέρος που αφορά το ερευνητικό υπόβαθρο και το δεύτερο μέρος που αφορά τον πειραματισμό και την δημιουργία κυκλωμάτων. Στο πρώτο μέρος, περιγράφονται αναλυτικά τα εργαλεία και οι αλγόριθμοι πά- νω στους οποίους πραγματοποιήθηκε η δημιουργία κβαντικών κυκλωμάτων, με παραδείγματα, με μαθηματική περιγραφή και με χρήση κώδικα σε γλώσ- σα προγραμματισμού Python. Το δεύτερο μέρος της εργασίας, επικεντρώνεται στην κατασκευή των κυκλωμάτων, στην κατασκευή νέων αλγορίθμων και στις δυσκολίες που βρέθηκαν κατά την διαδικασία παρασκευής των κυκλωμάτων. Τα κυκλώματα κατασκευάστηκαν σε γλώσσα προγραμματισμού Python, με χρή- ση της βιβλιοθήκης Qiskit για την προσομοίωση του κβαντικού υπολογιστή.

The present work uses the Quantum Fourier transform in classical quantum algorithms. The algorithms in which the conversion has taken place are the algorithms of Deutsch Jozsa and Bernstein Vazirani. This work aims to create quantum circuits with these algorithms, experiment, and comment on the obtained results. The work is divided into two main parts, the first part focuses on the research background, and the second part focuses on the experimentation and the creation of circuits. The first part shows the tools and the algorithms on which the quantum circuits were created and are described in great detail. This section also shows examples and mathematical descriptions and shows code in a Python programming language to make the reader understand the concepts more accessible. The second part of the work focuses on constructing the circuits, the construction of new algorithms and the difficulties found during the process. The circuits were built in Python programming language, using the Qiskit library to simulate the quantum computer.
Keywords: Κβαντικά κυκλώματα, Κβαντικός μετασχηματισμός Fourier, Αλγόριθμος Deutsch Jozsa, Αλγόριθμος Bernstein Vazirani