Υποτιτλισμός από αγγλικά προς τα ελληνικά και σχολιασμός της ταινίας μικρού μήκους: «A young woman babysits 2 British sisters, then discovers something's wrong. | Before Seven» - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται τη λειτουργία της μετάφρασης στα πλαίσια του υποτιτλισμού. Αναλυτικότερα, αναφέρεται αφενός στο φαινόμενο του διαγλωσσικού υποτιτλισμού και αφετέρου στο ποια είναι η συνήθης μέθοδος που ακολουθείται κατά τη διάρκειά του. Πιο συγκεκριμένα, ολόκληρη η διαδικασία δομείται πάνω στην ταινία μικρού μήκους με τίτλο «A young woman babysits 2 British sisters, then discovers something's wrong. | Before Seven». Το βασικότερο κριτήριο επιλογής της συγκεκριμένης θεματικής ήταν όχι μόνο η απαιτητική της φύση, αλλά και το γεγονός ότι συνδυάζει ένα πιο δημιουργικό μέρος της προσωπικότητας του μεταφραστή. Ο επίδοξος μεταφραστής έρχεται αντιμέτωπος, όπως πάντα, με ποικίλα προβλήματα και προκλήσεις τόσο γλωσσικής όσο και πολιτισμικής φύσεως. Τη δεδομένη στιγμή, όμως, πρέπει να λάβει υπόψιν ότι όλα αυτά θα πρέπει να τα επιλύσει στο πλαίσιο του οπτικοακουστικού τομέα, χωρίς να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση το νόημα του πρωτοτύπου.

This ΒΑ dissertation focuses on the role of translation in the context of subtitling. To be more precise, it focuses on two aspects: interlingual subtitling and the typical approach used in this process. More specifically, the entire process revolves around the short film entitled "A young woman babysits 2 British sisters, then discovers something's wrong. | Before Seven." The main reason for choosing this theme was not just its rigorous nature but also its ability to integrate the translator's creative side. The aspiring translator consistently faces a multitude of language and cultural obstacles. Nevertheless, it is imperative to acknowledge that, currently, all these issues must be addressed within the audiovisual realm without affecting the fundamental concept of the source text in any manner.
Subtitling from English to Greek and commentary of the short film: “A young woman babysits 2 British sisters, then discovers something's wrong. | Before Seven”
Keywords: Λέξεις κλειδιά: υποτιτλισμός, οπτικοακουστική μετάφραση, ταινία μικρού μήκους, χωροχρονικοί περιορισμοί, μεταφραστικά προβλήματα, στρατηγικές.; Key Words; Subtitling, audiovisual translation, short film, time and space restrictions, translation problems, strategies.