«Οι ταραχές στην Εγγύς Ανατολή και η μάχη της Γερμανίας κατά του μίσους και της βίας» Μετάφραση και σχολιασμός δύο ομιλιών του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, πρώην Υπουργού Εξωτερικών και νυν Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Το παρόν αποτελεί την πτυχιακή εργασία του προπτυχιακού φοιτητή Χρήστου Καρολίδη, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και αφορά την μετάφραση και τον σχολιασμό δύο πολιτικών λόγων του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Ο πρώτος λόγος είναι από το 2016, από όταν δηλαδή ο Στάινμαϊερ ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, και αφορά τις αναταραχές στην Εγγύς Ανατολή και ο δεύτερος λόγος είναι από το 2020, από την θητεία του ως Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, και αφορά τις εκφάνσεις μίσους και βίας εναντίον των πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όσον αφορά στο επικοινωνιακό πλαίσιο, τα κείμενα μεταφράστηκαν από το γερμανικά στα ελληνικά και σχολιάστηκαν βάσει της λειτουργικής προσέγγισης της Christiane Nord. Τα κείμενα επιλέχθηκαν λόγω της σημασίας που φέρουν τα θέματα αυτά στην γερμανική κοινωνία και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να εστιάσουμε στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και μετέπειτα στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε και όλη η Γερμανία. Στόχος είναι να καταλάβουμε γιατί τα δύο αυτά θέματα συνδέονται και πως εν τέλει συνδέονται αυτά και τι σημαίνουν για τη Γερμανία και τη γερμανική κοινωνία στο σύνολό της. Ακολουθούν τα πρωτότυπα κείμενα, τα μεταφράσματά τους και τέλος ο σχολιασμός των μεταφρασμάτων.

This is the thesis of the undergraduate student Christos Karolidis, of the Department of Foreign Languages, Translation and Interpretation of the Ionian University and concerns the translation and commentary of two political speeches by Frank Walter Steinmeier. The first speech is from 2016, when Steinmeier was Foreign Minister of the Federal Republic of Germany, and concerns the turbulence in the Near East, and the second speech is from 2020, during his term as President of the Federal Republic of Germany, and concerns the manifestations of hatred and violence against local politicians. Regarding the communicative context, the texts were translated from German into Greek and annotated based on Christiane Nord's functional approach. The texts were chosen because of the importance these issues carry in German society and for this reason it is important to focus on the way in which Frank Walter Steinmeier reacted and subsequently on the way in which Germany as a whole reacted. The aim is to understand why these two issues are linked and how they are ultimately connected and what they mean for Germany and German society as a whole. This is followed by the original texts, their translations and finally a commentary on the translations.
"The turbulence in the Near East and Germany's battle against hate and violence" Translation and commentary of two speeches from Frank Walter Steinmeier, former Minister of Foreign Affairs and current Federal President of the Federal Republic of Germany.
Keywords: Αναταραχές, Εγγύς Ανατολή, Μίσος, Βία, Γερμανία, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ; Turbulence, Near East, Hate, Violence, Germany, Frank Walter Steinmeier