Αναγνώριση και ανίχνευση προσώπου με χρήση web camera και opencv-emgu library - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται αναφορά στην χρήση βιομετρικών συστημάτων και πληροφορικής. Πιο συγκεκριμένα, ασχολούμαστε με το σύστημα αναγνώρισης προσώπου (facial recognition system) που έχει ως στόχο του την αυτόματη αναγνώριση ή ταυτοποίηση ενός προσώπου μέσω μιας εικόνας ή ενός βίντεο. Η αναγνώριση προσώπου μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους, ένας από τους οποίους είναι συγκεντρώνοντας και συγκρίνοντας επιλεγμένα χαρακτηριστικά ενός προσώπου που παρουσιάζεται σε μία εικόνα με χαρακτηριστικά από άλλα πρόσωπα, τα οποία συλλέγονται από την βάση δεδομένων. Χρησιμοποιείται, συνήθως, σε συστήματα ασφαλείας και μπορεί να συγκριθεί με άλλα βιομετρικά συστήματα, όπως το σύστημα αναγνώρισης της ίριδας του ματιού. Η αναγνώριση προσώπου κατατάσσεται στα προβλήματα ταξινόμησης καθώς με την εισαγωγή κάθε νέου προσώπου στην βάση δεδομένων δημιουργείται μια νέα κατηγορία στην οποία αντιστοιχούν τα χαρακτηριστικά του. Έτσι, συμπεραίνουμε πως όσο αυτήν η βάση δεδομένων μεγαλώνει με νέα δεδομένα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ταξινόμηση. Κατανοούμε, λοιπόν, ότι το πρόβλημα της αναγνώρισης προσώπου δεν είναι εύκολο να επιλυθεί στο έπακρο και αυτό επιβεβαιώνεται με το ενδιαφέρον που έχουν δείξει και άλλες επιστήμες, όπως η ψυχολογία, η νευρο επιστήμη καθώς, βέβαια και η πληροφορική τα τελευταία δέκα χρόνια. Σκοπός της πτυχιακής είναι η διερεύνηση του προβλήματος της υλοποίησης ενός συστήματος εντοπισμού και αναγνώρισης προσώπου μέσω κάμερας και συγκεκριμένα κάμερα διαδικτύου χαμηλού κόστους. Επιπλέον εκμεταλλευόμενοι των δυνατοτήτων που μας παρέχει η βιβλιοθήκη OpenCV και συγκεκριμένα η μεθοδολογία (Principal Component Analysis -PCA) θα υλοποιηθεί το σύστημα αναγνώρισης προσώπων.
Keywords: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ WEB CAMERA ΚΑΙ OPENCV -EMGU LIBRARY; face