Διαχείριση Πολιτισμικής κληρονομιάς και πολιτιστικές Διαδρομές. Μελέτη περίπτωσης: Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου. - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μοναδική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και ταυτόχρονα διαθέτει μία σημαντική βιοποικιλότητα. Σημαντικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη Βιώσιμου τουρισμού που αναδεικνύει την αισθητική και πολιτιστική αξία μιας περιοχής. Η παρούσα εργασία αφορά στο σχεδιασμό μιας μεικτής πολιτιστικής διαδρομής για το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Πιο συγκεκριμένα καταγράφονται τα κύρια χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ταυτότητα της περιοχής μελέτης, οι φυσικοί και πολιτιστικοί της πόροι, το τουριστικό της προφίλ μέσω της SWOT ανάλυσης και ο σχεδιασμός της πολιτιστικής διαδρομής. Εκτός από τη δημιουργία ιστοσελίδας για την προβολή της διαδρομής και γενικότερα της περιοχής προτείνεται και η δημιουργία μιας εφαρμογής (application) για smartphones (έξυπνα κινητά τηλέφωνα) και tablets (υπολογιστές ταμπλέτες) όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα με παιγνιώδη και ενημερωτικό τρόπο να υλοποιούν τη διαδρομή. Στόχος είναι να διερευνήσει τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, μιας περιοχής που παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, διότι διαθέτει ποικιλία στοιχείων υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και πλούσιο φυσικό περιβάλλον και να αποκτήσει τουριστική ταυτότητα (brand name) στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης. Πιο ειδικά ωστόσο, αποσκοπεί στο να προσελκύσει επισκέπτες, να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για νέες επενδύσεις και να ενισχύσει την τοπική οικονομία με τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς. Η προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού είναι το ζητούμενο στην ανάπτυξη των πολιτιστικών διαδρομών σε απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες διακρίνονται για την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητά τους.

Greece is a country with a unique historical and cultural heritage and at the same time it has an important biodiversity. Important conditions for the development of Sustainable Tourism that highlights the aesthetic and cultural value of an area. The present work is about the design of a mixed cultural route for the Acorn Forest of Xeromeros in the prefecture of Aitoloakarnania. More specifically, the main characteristics that define the identity of the study area, its natural and cultural resources, its tourist profile through SWOT analysis and the design of the cultural route are recorded. In addition to the creation of a website for the promotion of the route and the area in general, the creation of an application for smartphones (smart mobiles phones) and tablets (tablet computers) is proposed, where visitors will have the opportunity to implement the route in a playful and informative way. The aim is to explore the potential for tourism development in the Velanidodadosos of Xeromeros, an area of great interest because it has a variety of elements of tangible and intangible cultural heritage and a rich natural environment, and to acquire a tourist identity (brand name) in the context of sustainable development. More specifically, however, it aims to attract visitors, create the right conditions for new investment and strengthen the local economy by creating new opportunities for businesses and producers. The promotion of cultural tourism is the key to the development of cultural routes in remote areas, which are distinguished by their authenticity and uniqueness.
Management of Cultural Heritage and Cultural Routes. Case Study: The Xiromero Oak Forest
Keywords: Βιώσιμος Τουρισμός, Πολιτιστικός Τουρισμός, Πολιτιστικές Διαδρομές, Εφαρμογή (application), Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου; Sustainable Tourism, Cultural Tourism, Cultural Routes, Application, Acorn Forest of Xiromeros