Αλγόριθμοι Συγχρονισμού και Απόκλιση Ρολογιών σε Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Τα ασύρματα δίκτυα αισθητήρων (wireless sensor networks, WSN) αποτελούν θερμό πεδίο έρευνας ήδη αρκετά χρόνια. Γεγονός στο οποίο συνέβαλαν η ανάπτυξη της τεχνολογίας παραγωγής μικροεπεξεργαστών και αισθητήρων, με αποτέλεσμα να καθίστανται δυνατές πληθώρα καινούριων εφαρμογών πραγματικού κόσμου. Τα WSN υπόσχονται εφαρμογές που θα βελτιώσουν τις παραγωγές αγροτικόν καλλιεργειών, που θα συμβάλλουν στην μείωση της ανθρώπινης επίπτωσης στην κλιματική αλλαγή, που θα κάνουν την έρευνα σε άλλα επιστημονικά πεδία ευκολότερη. Τα πρακτικά προβλήματα των εφαρμογών αυτών - μεταξύ των οποίων είναι και το θέμα του συγχρονισμού στα WSN - βρίσκονται μάλλον μακρυά από την τελική λύση. Στην παρούσα εργασία, λοιπόν, θα εξεταστεί το θέμα του συγχρονισμού στα WSN, και τις απόκλισης των ρολογιών των κόμβων. Στην συνέχεια, θα γίνει αναφορά σε συγκεκριμένους γνωστούς αλγορίθμους συγχρονισμού και θα παρουσιαστεί η υλοποίηση ενός εκ αυτών που έγινε στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας. Τέλος, θα γίνει αναφορά στα αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξάχθηκαν και στην συσχέτισή τους με την υπάρχουσα βιβλιογραφία.

The wireless sensor networks (WSN) have for a time now been receiving an sizable amount of interest of the academic community. This can be attributed to the rapid advancement of the microchip and sensor technologies, which made possible a vide new array of real-world applications. The WSN are opening the road for applications that will help farmers increase the quality of their produce, that will help with mitigating the impact of human activities on global warming, and that will make the research in other scientific areas easier, amongst other things. However, the practical problems related to the deployment of the WSNs - synchronization problem included - are far from solved for good. This thesis aims to investigate the issue of synchronization in WSNs and the issue of clock skews. Next, some of the most widely discussed synchronization algorithms, as well as the implementation of one of them will be presented. Finally, the results of the experiments conducted will be presented, confirming the established knowledge regarding the relative clock drifts.
Keywords: Δίκτυα, απόκιλση ρολογιών, συγχρονισμός, Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων