"Zωντανεύοντας το παρελθόν: Ανακαλύπτοντας τα μουσεία μέσω της χρήσης Επαυξημένης Πραγματικότητας" - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τον όρο Επαυξημένη Πραγματικότητα και την χρήση αυτής για την περιήγηση των επισκεπτών στα σύγχρονα μουσεία. Στην εποχή μας η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων και αυτό συμβάλλει στον επαναπροσδιορισμό του τρόπου περιήγησης των επισκεπτών στα μουσεία μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών. Μέσω της χρήσης της Επαυξημένης Πραγματικότητας τα μουσεία επιχειρούν να συμβαδίσουν με την ραγδαία τεχνολογική πρόοδο. Ο ρόλος τους επαναπροσδιορίζεται αποτελώντας περιβάλλοντα μάθησης και η επίσκεψη των μουσείων καθίσταται μια συναρπαστική εμπειρία για το κοινό, η οποία ξεπερνά την απλή ματιά πάνω στα εκθέματα και απαιτεί τον ενεργητικό ρόλο των επισκεπτών/τριών για την λήψη των πληροφοριών που τους ενδιαφέρουν. H παρουσίαση τόσο του όρου της Επαυξημένης Πραγματικότητας σε σύγκριση με άλλους όρους όσο και διάφορων παραδειγμάτων χρήσης Επαυξημένης Πραγματικότητας, αποτελούν βασικό κομμάτι της εργασίας. Στο τελευταίο κομμάτι της εργασίας δημιουργείται και παρουσιάζεται μια εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας με σκοπό την χρήση της σε ένα μουσειπαιδαγωγικό πρόγραμμα. Συμπερασματικά παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της εργασίας αλλά και οι περιορισμοί της.

This paper deals with the term Augmented Reality and its use for visitors' browsing in modern museums. In our time, technology is an integral part of people's daily lives and this contributes to redefining the way visitors browse museums through the use of new technologies. Through the use of Augmented Reality museums are trying to keep up with the rapid technological progress. Their role is redefined as learning environments and visiting museums becomes an exciting experience for the public, which goes beyond simply looking at the exhibits and requires the active role of visitors to receive the information that interests them. The presentation of both the term augmented reality in comparison with other terms and various examples of the use of augmented reality are a key part of the work. In the last part of the work, an augmented reality application for a museum educational program is created and presented. In conclusion, the results of the work as well as its limitations are presented.
Keywords: Επαυξημένη Πραγματικότητα, Κινητές συσκευές, Μουσείο, Νέες Τεχνολογίες στα Μουσεία, Εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας, Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα; Augmented Reality, Mobile Devices, Museum, New Technologies in Museums, Augmented Reality App, Museum Educational program