ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΙΧΘΟΥΣ: ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΙΧΘΟΥΣ: ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ», σχετίζεται με την καταγραφή των παραγόντων που επηρέασαν την εξέλιξη της κοινωνική θέση της γυναίκας, η οποία έχει αλλάξει αρκετά μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Πιο συγκεκριμένα, θα αναλυθεί ο ρόλος της γυναίκας κατά το χρονικό διάστημα του Μεσαίωνα έως τους νεοτέρους χρόνους. Αρχικά, με τον όρο Μεσαίωνα ορίζουμε τη χρονική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που έπεται της περιόδου της Αρχαιότητας και εντοπίζουμε την λήξη αυτής της περιόδου με την εμφάνιση της Αναγέννησης. Η θέση της γυναίκας στην διάρκεια του Μεσαίωνα ήταν κατώτερη. Οι γυναίκες ήταν καταπιεσμένες από τους αυταρχικούς και βίαιους συζύγους τους και από το φεουδαρχικό και πατριαρχικό σύστημα των μεσαιωνικών κοινοτήτων. Επιπλέον, ακόμα και η Εκκλησία ήταν εξαιρετικά υποτιμητική απέναντι στο γυναικείο φύλο, η οποία τις θεωρούσε σύμβολα της αμαρτίας και του κακού. Ένας κόσμος ο οποίος κυριαρχείται από άντρες ιππότες και ασκητές-μοναχούς, δεν άφηνε, εύλογα, τα περιθώρια κοινωνικής ανέλιξης των γυναικών, καθώς η εξουσιαστικοί μηχανισμοί τις απέκλειαν από την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας. Στην πλειονότητά τους οι γυναίκες ήταν υπόδουλες και υποταγμένες στον άρρενα προστάτη τους, ανάλογα με την ηλικία τους και τον ρόλο που είχαν να επιτελέσουν (στην αρχή ήταν υπό στον πατέρα και αργότερα υπό στον σύζυγο). Ωστόσο, μπορούμε να συναντήσουμε και γυναίκες που αποδεικνύουν το αντίθετο, αφού κατάφεραν να διοικήσουν επικράτειες και να κυβερνήσουν υπηκόους. Κατά την περίοδο του Διαφωτισμού και της Αναγέννησης, η γυναικεία φύση εξακολουθούσε να θεωρείται κατώτερη της αντρικής . Η έντονη επίδραση που ασκούσε ο ηθικός κώδικας αξιών της Εκκλησίας συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό σε όλη τη βυζαντινή περίοδο, παίζοντας κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση του γυναικείου προτύπου και στην ενίσχυση της ιδεολογίας, που οδηγούσε σε διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Σχετικά με τον «διωγμό των Μαγισσών» στην Ευρώπη θα μιλήσουμε λεπτομερώς στην παρούσα πτυχιακή εργασία. Τα άτομα που θεωρούνταν «Μάγισσες» (όπως αντίστοιχα υπήρχαν και «Μάγοι») κατηγορούνταν για κάθε είδους συμφορές. Το Πήλιο στα γραπτά κείμενα που διαθέτουμε περιγράφεται ως τόπος θεραπείας. Κατά την αρχαϊκή περίοδο ταξίδεψαν πολλοί φιλόσοφοι, συγγραφείς, λαϊκοί και θεραπευτές στις περιοχές του Πηλίου για να ζήσουν και να παρατηρήσουν δια ζώσης τις δυνατότητες αυτής της «μαγικής γης», όπως λεγόταν. Η ελληνική μυθολογία, η βοτανική παράδοση και οι μαγικές πρακτικές επηρέασαν την θεσσαλική περιοχή.
Keywords: Αντιμετώπιση των γυναικών του μεσαίωνα, μάγισσες, τρόποι βασανισμού, η σεξουαλικότητα της γυναίκας.