Plaire aimer et courir vite- Υπότιτλοι και σχολιασμός - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο την περιγραφή της διαδικασίας του υποτιτλισμού της γαλλικής ταινίας Plaire aimer et courir vite (2018) του σκηνοθέτη Christophe Honoré με βάση τη Θεωρία της Μετάφρασης και του Υποτιτλισμού. Ο γράφων προσπάθησε μέσω της καταγραφής της εμπειρίας του να αναδείξει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας υποτιτλιστής και τις στρατηγικές που ακολουθεί για την επίλυσή τους. Επιπλέον, γίνεται λόγος στην έρευνα που διεξάγεται τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του υποτιτλισμού μιας ταινίας. Η παρούσα έρευνα έχει ως σημείο εκκίνησης την υπόθεση ότι ο ρόλος του υποτιτλιστή συμβάλλει στην διαπολιτισμική επικοινωνία.

This dissertation study examines the subtitling process of the French film Plaire aimer et courir vite (2018) directed by Christophe Honoré drawing on theoretical insights from Translation Studies and Subtitling. Several issues are highlighted, such as the difficulties encountered during the process of subtitling and the various strategies followed for resolving these difficulties. Furthermore, special attention is drawn to the research that should be carried out throughout the subtitling of a film. The main aim of this dissertation is to acknowledge the role of the subtitler, who contributes to the intercultural mediation.
Plaire aimer et courir vite- Subtitles and comments
Keywords: Οπτικοακουστική Μετάφραση, υποτιτλισμός, επίπεδα λόγου, πολιτισμικό χάσμα, πολιτισμικές αναφορές; Audiovisual Translation, subtitling, Levels of Formality in Language, cultural gap, cultural references