Ανασκόπηση ιδιοτήτων βοτάνων και μπαχαρικών της Αγιουρβεδικής διατροφής - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η εργασία είναι μία ανασκόπηση που επικεντρώνεται στις ιδιότητες των βοτάνων και των μπαχαρικών της Αγιουρβεδικής διατροφής, τονίζοντας τη σημασία τους στην παραδοσιακή ιατρική και τη χρήσης τους ως φυτικά φάρμακα. Παρουσιάζει τις σημαντικές κατηγορίες βοτάνων και μπαχαρικών όπως το Curcuma longa (κουρκουμάς), το Bacopa monnieri (brahmi), το Rauvolfia serpentina (sarpagandha), το Azadirachta indica (neem), το Phyllanthus emblica (gooseberry), το Phyllanthus amarus (kizhanelli) και το Zingiber officinale (τζίντζερ/πιπερόριζα) περιγράφοντας τις φαρμακολογικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες. Η εργασία αναλύει τον τρόπο κατά τον οποίο τα φυτά αυτά συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση ασθενειών μέσω των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και άλλων ιδιοτήτων τους. Παράλληλα, η μελέτη εξηγεί την ολιστική φιλοσοφία της Αγιουρβέδα, σύμφωνα με την οποία η υγεία εξαρτάται από την ισορροπία του σώματος, του νου και του πνεύματος. Τονίζεται η σύνδεση αυτής της αρχαίας πρακτικής με τις σύγχρονες εφαρμογές στη φαρμακευτική και τη διατροφή. Η εργασία επισημαίνει επίσης τους κινδύνους υπερεκμετάλλευσης των φυτικών πόρων και την ανάγκη βιώσιμης καλλιέργειας για τη διατήρηση αυτών των πολύτιμων ειδών.

The paper is a review focusing on the properties of herbs and spices of the Ayurvedic diet, highlighting their importance in traditional medicine and their use as herbal medicines. It presents the important classes of herbs and spices such as Curcuma Longa (turmeric), Bacopa monnieri (brahmi), Rauvolfia serpentina (sarpagandha), Azadirachta indica (neem), Phyllanthus emplica (gooseberry), Phyllanthus amarus (kizhanelli) and Zingiber officinale (ginger) describing their pharmacological and therapeutic properties. The paper discusses how these plants contribute to improving health, strengthening the immune system and fighting disease through their antioxidant, anti-inflammatory and other properties. At the same time, the study explains Ayurveda’s holistic philosophy that health depends on the balance of body, mind and spirit. The connection between this ancient practice and modern applications in medicine and nutrition is highlighted. The paper also highlights the dangers of overexploitation of plant resources and the need for sustainable cultivation to preserve these precious species.
Keywords: Αγιουρβεδική διατροφή, βότανα και μπαχαρικά, ολιστική; Ayurvedic nutrition, herbs and spices, holistic