Έρευνα χρηστών, σχεδιασμός και ανάπτυξη ψηφιακής πύλης για την οργάνωση υλικού και μαθημάτων στο πλαίσιο της προσχολικής αγωγής. - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Το νηπιαγωγείο αποτελεί τη πρώτη θεσμοθετημένη βαθμίδα εκπαίδευσης και ο ρόλος της νηπιαγωγού είναι σημαντικός για την επίτευξη των στόχων του νηπιαγωγείου. Η ραγδαία ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει το ρόλο της νηπιαγωγού. Μια από τις προκλήσεις που δέχεται ένας εκπαιδευτικός προσχολικής αγωγής είναι η δημιουργία δημιουργικών δραστηριοτήτων καθώς και η οργάνωσή τους, διότι στο νηπιαγωγείο δεν υπάρχουν βιβλία διδασκαλίας. To εκπαιδευτικό υλικό που θα δημιουργήσει και θα χρησιμοποιήσει η εκπαιδευτικός στη τάξη χρειάζεται να είναι σωστά οργανωμένο και ταξινομημένο ώστε να τον διευκολύνει στη διεκπεραίωση των μαθημάτων της. Βασιζόμενοι σε αυτό το δεδομένο δημιουργήθηκε το ερώτημα αν και κατά πόσο οι επίσημες πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας είναι κατάλληλα σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες οργάνωσης του μαθήματος ενός εκπαιδευτικού προσχολικής αγωγής. Ακολούθησε η βιβλιογραφική επισκόπηση στην οποία καταγράφηκαν όλες τις πλατφόρμες του υπουργείου και οι παροχές τους σε εκπαιδευτικούς, μαθητές κι όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου, στο οποίο 98 νηπιαγωγοί απάντησαν σε 43 ερωτήματα. Μετά τη συγκέντρωση των απαντήσεων σχολιάστηκαν τα αποτελέσματα των απαντήσεων, για να εξαχθούν τα συμπεράσματα της έρευνας. Η εκτενής μελέτη και συζήτηση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι καμία από τις υπάρχουσες πλατφόρμες δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες οργάνωσης του μαθήματος στο νηπιαγωγείο σε ικανοποιητικό βαθμό. Συνεπώς, η έρευνα οδήγησε στον σχεδιασμό και τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας, διαμορφωμένη με παιδαγωγικά κριτήρια, ειδικά για διδάσκουσες νηπιαγωγείων, με στόχο να καλυφθούν τα κενά των υπαρχουσών και να υποστηριχθούν ολοκληρωμένα οι ανάγκες διδασκαλίας στα νηπιαγωγεία.
Keywords: Νηπιαγωγείο, Προσχολική Αγωγή, Ψηφιακές Πλατφόρμες, Οργάνωση μαθήματος, στατιστική ποσοτική έρευνα, πλατφόρμες Υπουργείου Παιδείας