«Υποτιτλισμός στα Ελληνικά χωρίς template εκ του αγγλικού πρωτότυπου αρχείου της κατάθεσης του Tracy Edwards με τίτλο WI v. Jeffrey Dahmer (1992): Victim Tracy Edwards Testifies και σχολιασμός της διαδικασίας.» - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα εργασία εκπονείται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του προπτυχιακού κύκλου σπουδών της κατεύθυνσης της Μετάφρασης του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Κεντρική θεματική της πτυχιακής εργασίας αποτελεί ο κλάδος της οπτικοακουστικής μετάφρασης (ΟΑΜ) (Audio Visual Translation, AVT) με εφαρμογή της μεθόδου του διαγλωσσικού υποτιτλισμού. Το υπό μελέτη οπτικοακουστικό υλικό αποτελείται από μέρος της βιντεοσκοπημένης δίκης του κατά συρροή δολοφόνου Τζέφρι Ντάμερ, στο οποίο καταγράφεται η κατάθεση του μοναδικού επιζόντος θύματος στο εδώλιο του δικαστηρίου, Τρέισι Έντουαρντς. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εξ ακοής δημιουργία του αγγλικού template και η μετάφραση στην ελληνική γλώσσα του εν λόγω βιντεοσκοπημένου μέρους της δίκης με τίτλο «WI v. Jeffrey Dahmer (1992): Victim Tracy Edwards Testifies». Ειδικότερα, παρατίθεται συνοπτικά το θεωρητικό πλαίσιο του υποτιτλισμού ως είδος οπτικοακουστικής μετάφρασης, δίνεται μια σύντομη παρουσίαση του θέματος του βίντεο. Γίνεται, επίσης, αναφορά στις οδηγίες που ακολουθήθηκαν, αλλά και τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα κυριότερα προβλήματα που προέκυψαν τόσο κατά την δημιουργία του template όσο και της μετάφρασής του, συνοδευόμενα από τους τρόπους αντιμετώπισής τους και πίνακες παραδειγμάτων, στις περιπτώσεις όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Η επιλογή του θέματος προέκυψε από το προσωπικό ενδιαφέρον και ενασχόληση με τον υποτιτλισμό, τις μελλοντικές προοπτικές του επαγγέλματος του υποτιτλισμού στην αγορά εργασίας, καθώς και το γεγονός ότι ο αριθμός ακαδημαϊκών εργασιών σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο πάνω στο θέμα του υποτιτλισμού είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.

This thesis is submitted in the context of the completion of the undergraduate program in Translation at the Department of Foreign Languages, Translation, and Interpreting at the Ionian University. The main focus of the thesis is the field of Audiovisual Translation (AVT), with the application of the method of intralingual subtitling. The audiovisual material under study consists of part of the videotaped trial of serial killer Jeffrey Dahmer, specifically the testimony of Tracy Edwards, the sole surviving victim, while on the witness stand. The aim of this project is to create a subtitled version of the English template and translate into Greek the video recording of this part of the trial, titled "WI v. Jeffrey Dahmer (1992): Victim Tracy Edwards Testifies". The thesis begins with a brief presentation of the theoretical framework of subtitling as a type of audiovisual translation and includes a short introduction to the subject of the video. It also provides information on the guidelines followed and the software programs used in the project. Following this, the main challenges encountered during the creation of the subtitle template and its translation are presented, along with the strategies employed to address these issues. Examples and tables are provided where necessary to illustrate these solutions. The choice of this topic was motivated by personal interest and involvement in subtitling, the future prospects of the subtitling profession in the labor market, and the limited number of academic papers on subtitling at the undergraduate, postgraduate, and doctoral levels.
Subtitling into Greek and creating the English template of Tracy Edwards' tesimony in English in court, with the title "WI v. Jeffrey Dahmer (1992): Victim Tracy Edwards Testifies" and commentary on the process.
Keywords: Μετάφραση, υποτιτλισμός, οπτικοακουστική μετάφραση, δημιουργία template, χωροχρονικοί περιορισμοί; Keywords: Translation, subtitling, audiovisual translation, template creation, spatio-temporal constraints