Ντμίτρι και Μαξίμ Σοστακόβιτς: Μία δημιουργική συνεργασία - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την σχέση-συνεργασία μεταξύ των Ντμίτρι και Μαξίμ Σοστακόβιτς. Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της καταγράφεται το ιστορικό υπόβαθρο του συνθέτη ως παιδί (πρώιμη ενασχόληση με τη μουσική – τα πρώτα βήματα ως μαθητευόμενος πιάνου και σύνθεσης) και τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα ως καλλιτέχνης, καθώς και οι σχέσεις του με το σοβιετικό καθεστώς πριν, κατά την διάρκεια της θητείας του Στάλιν, αλλά και στην μετασταλινική περίοδο. Επιπλέον, περιγράφεται η πορεία της υγείας του Συνθέτη, αλλά και πως εκείνη επηρέασε την καλλιτεχνική του πορεία τόσο ως ερμηνευτής, όσο και ως συνθέτης. Ακόμη, παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικά με τη ζωή του Μαξίμ Σοστακόβιτς ως μαθητευόμενος και ως επαγγελματίας μουσικός. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας παρατίθενται οι πιανιστικές συνθέσεις του πατρός Σοστακόβιτς, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: πριν και μετά το 1928 (νεανικά έργα – έργα ωριμότητας), αλλά και η συμμετοχή του Μαξίμ σε αυτά α) ως σολίστ και β) ως μαέστρος. Το τρίτο μέρος αφορά αποκλειστικά το Δεύτερο Κονσέρτο για πιάνο, Op.102. Αρχικά καταγράφονται τα έργα τα οποία συνέθεσε ο συνθέτης γύρω από την ημερομηνία δημιουργίας του Κονσέρτου. Στη συνέχεια, ακολουθεί μορφολογική ανάλυση του έργου με σύντομα παραδείγματα από την παρτιτούρα και γίνεται σχολιασμός πάνω στο tempo (του οποίου η καταγραφή έχει γίνει βασιζόμενη πάνω στη μεθοδολογία του Nicholas Cook (Rink, 1995), ελαφρώς παραλλαγμένη), μεταξύ των ηχογραφήσεων του έργου με την πρώτη ως σολίστ τον ίδιο τον Σοστακόβιτς και την δεύτερη με μαέστρο τον Μαξίμ και ερμηνευτή τον εγγονό, Ντμίτρι. Στο τέλος της εργασίας παρατίθενται δύο παραρτήματα, με το πρώτο να καταγράφονται τα έργα του συνθέτη στα οποία ερμηνευτής τους ήταν ο Μαξίμ και στο δεύτερο να παραβάλλονται τα αριθμητικά δεδομένα της καταγραφής tempo και των τριών μερών του Δεύτερου Κονσέρτου. Τέλος, καταγράφεται η βιβλιογραφία η οποία χρησιμοποιήθηκε για την διεξαγωγή αυτής της εργασίας.
Keywords: Ντμίτρι Σοστακόβοτς, Μαξίμ Σοστακόβιτς, Δεύτερο κονσέρτο για πιάνο, Στάλιν