«ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΩΘΟΥΝ ΤΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ» - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η ταχεία ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών κατά τα τελευταία έτη, έχει αναδιαμορφώσει ριζικά αρκετούς επιχειρηματικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού. Η φύση του τομέα της φιλοξενίας απαιτεί διαρκή ενημέρωση με τις εξελίξεις της αγοράς, συνεπώς για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αυξάνεται συνεχώς η ανάγκη υιοθέτησης τεχνολογικών καινοτομιών, ώστε να παραμείνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης της ανάγκης των επιχειρήσεων να επιτυγχάνουν κέρδη ικανοποιώντας παράλληλα τις ανάγκες της αγοράς, αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες έχουν εισέλθει ενεργά στην διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού των εγκαταστάσεων τους. Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται κρίσιμους παράγοντες οι οποίοι ωθούν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην υιοθέτηση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Βασικός σκοπός της αποτελεί η εξέταση του βαθμού ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών σε μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες ενώ, αποβλέπει στη γενικότερη διερεύνηση χρησιμότητας των ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες. Σύμφωνα με την δευτερογενή έρευνα που πραγματοποιήθηκε με την χρήση μελετών περίπτωσης και επιστημονικών άρθρων, οι παράγοντες ώθησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατατάσσονται στις εξής τρείς κύριες κατηγορίες: τους τεχνολογικούς, τους οργανωσιακούς και τους περιβαλλοντικούς, επηρεάζοντας την διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά την υιοθέτηση και εφαρμογή τεχνολογικών καινοτομιών. Παρά το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης των ψηφιακών εργαλείων, διαπιστώθηκε επιτυχής εγκατάσταση και λειτουργεία στις εξής τρείς ξενοδοχειακές μονάδες: Hyatt Hotels & Resorts, Hilton Hotels & Resorts και Marriott International, αναδιαμορφώνοντας ριζικά την λειτουργεία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μέχρι πρότινος. Συμπερασματικά, η εγκατάσταση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων στον τομέα της φιλοξενίας φαίνεται να έχει συνδράμει σημαντικά στην βελτίωση παροχής υπηρεσιών και στην δημιουργία αξίας, καθώς τα “έξυπνα” ξενοδοχεία παρέχουν την δυνατότητα απόλυτης εξατομίκευσης αξιοποιώντας τις ψηφιακές δυνατότητες που παρέχεται από την εξέλιξη της τεχνολογίας.

The rapid evolution and development of innovative digital technologies in recent years has radically reshaped several business sectors, including tourism. The nature of the hospitality sector requires constant updating with market developments, therefore the need for hotel businesses to incorporate technological innovations is accelerating significantly in order for the hotel businesses to remain viable and competitive. Hence hotels that have actively entered the process of digital transformation of their facilities are more likely to continuously achieve profits while satisfying the needs of market. This thesis deals with critical factors that push hotel businesses to adopt digital transformation. The main purpose of this paper is the examination of the degree of integration of digital technologies in large hotel chains, while it also focuses on aims the general examination of the usefulness of digital technologies by businesses and visitors. The secondary qualitative analysis conducted for the needs of this thesis, through case studies and scientific articles, revealed that the driving factors of hotel businesses are classified into three main categories: technological, organizational and environmental which are influencing the decision-making process during the adoption of technological innovations. Despite the early stage of development of innovative technology, the successful installation and operation in the following three hotel brands: Hyatt Hotels & Resorts, Hilton Hotels & Resorts and Marriott International was found to radically reshape the hotel businesses operations until now. In conclusion, the adoption of innovative technological solutions in the field of hospitality has significantly contributed to the improvement of service provision and the creation of value. Exploiting the digital possibilities provided by the evolution of technology, "smart" hotels provide the possibility of absolute personalization entering hospitality into the new digital era.
CRITICAL FACTORS DRIVING HOSPITALITY FIRMS TO ADOPT DIGITAL TRANSFORMATION
Keywords: ψηφιακός μετασχηματισμός, νέες τεχνολογίες, καινοτομία, παράγοντες ώθησης, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις; digital transformation, new technologies, innovation, drivers, hotel business