Το Κυπριακό Πρόβλημα μέσα από το ντοκιμαντέρ: Δημιουργία ταινίας με τίτλο "Νεκρή Ζώνη" - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα έρευνα αποτελεί μέρος της εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας και έχει ως απώτερο στόχο τη θεωρητική υποστήριξη της ταινίας ντοκιμαντέρ με τίτλο «Νεκρή Ζώνη». Αρχικά, εισάγει τον αναγνώστη στο ιστορικό υπόβαθρο της ταινίας, ώστε να καθοριστεί το γενικότερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που αφορά την Κύπρο από το 1960 μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, καταπιάνεται με τα επιστημονικά πεδία της εθνογραφίας και της ανθρωπολογίας, ως κατάλληλα εργαλεία που προσφέρονται για την ουσιαστική μελέτη μιας κοινωνίας ή μιας ομάδας ατόμων. Παρουσιάζεται, δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίο οι ιδιότητες της κάμερας και του τελικού υλικού αξιοποιούνται για να επιτύχουν τον σκοπό της μελέτης. Παράλληλα, επιχειρείται μια σύνδεση της εθνογραφίας και της ανθρωπολογίας με τον κινηματογράφο και το ντοκιμαντέρ, των οποίων η θεματολογία αντλείται μέσα από τις διάφορες δράσεις και πτυχές της καθημερινότητας. Ακολούθως, παρουσιάζεται η σύνδεση του είδους του εθνογραφικού κινηματογράφου με τον τοπικό κινηματογράφο στην Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται μια προσπάθεια για κατανόηση των προϋποθέσεων, υπό τις οποίες δύναται να οριστεί ένας εθνικός κινηματογράφος και κατά πόσο αυτό απαντάται στην περίπτωση της Κύπρου. Παρουσιάζονται, επίσης, οι θεματολογικές τάσεις της περιόδου από το 1920 μέχρι και το 1974, καθώς και ο τρόπος που οι κινηματογραφικές παραγωγές επηρεάστηκαν από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο νησί. Τέλος, επικεντρώνεται στην παραγωγή της ταινίας ντοκιμαντέρ «Νεκρή Ζώνη», όπου αναλύεται ολόκληρη η διαδικασία υλοποίησής της. Συγκεκριμένα, αναλύει ξεχωριστά το κάθε στάδιο της διαδικασίας, από τη σύλληψη της ιδέας και την προπαραγωγή, μέχρι την παραγωγή και τη μεταπαραγωγή.
Keywords: Ντοκιμαντέρ, κινηματογράφος, παρατήρηση, εθνογραφία, Κυπριακό Πρόβλημα, Πράσινη Γραμμή, Κύπρος