ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΧΟΡΩΔΩΝ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΡΟΒΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19 - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 τον χειμώνα του 2020 κρίθηκε υγειονομικά αναγκαίο να κλείσουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Δάσκαλοι και καθηγητές μουσικής προσπάθησαν να διατηρήσουν την επαφή με τους μαθητές τους πραγματοποιώντας τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως. Το πρώτο μέρος, του κειμένου που ακολουθεί αποτελείται από την ανάλυση της βιβλιογραφίας σχετικά με την περίοδο της πανδημίας και πώς αυτή επηρέασε τη μουσική εκπαίδευση, τις χορωδίες και τους εφήβους. Το δεύτερο μέρος περιγράφει την έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν ημι-δομημένες συνεντεύξεις με δώδεκα έφηβους χορωδούς από τρεις διαφορετικές χορωδίες της Ελλάδας. Σκοπός της μελέτης ήταν να αποτυπωθεί το πώς βίωσαν οι έφηβοι και πώς αξιολόγησαν τις διαδικτυακές πρόβες κατά την περίοδο της πανδημίας. Από την θεματική ανάλυση προέκυψαν κατηγορίες που αφορούν τις δεξιότητες και τον τρόπο εισαγωγής στη χορωδία, τις διαφοροποιήσεις μεταξύ της δια ζώσης και της εξ αποστάσεως χορωδιακής συνάντησης, την αξιολόγηση των διαδικτυακών προβών από τη ματιά των εφήβων, τις αδυναμίες και δυσκολίες που αντιμετώπισαν σε αυτή τη συνθήκη, τις τεχνολογικές παραμέτρους και πώς τις αξιολόγησαν, καθώς και το ρόλο που έπαιξαν οι γονείς και οι φίλοι τους για τη συμμετοχή τους στη διαδικτυακή πρόβα. Συμπερασματικά, φάνηκε ότι οι εξ αποστάσεως χορωδιακές πρόβες είχαν θετικό πρόσημο στην ψυχολογία και στη μουσική εκπαίδευση των εφήβων. Διατήρησαν την χορωδιακή ομάδα ενωμένη και παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, οι έφηβοι τελικά επωφελήθηκαν. Όλοι οι έφηβοι που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη προτίμησαν τις διαδικτυακές πρόβες, από το να μην είχαν καθόλου επαφή με τη χορωδία.

With the outbreak of the Covid-19 pandemic in the winter of 2019, it was deemed necessary to close all educational institutions in the country. Teachers and music teachers tried to keep in touch with their students by conducting their lessons remotely. The first part of the following text consists of an analysis of the literature on the pandemic period and how it affected music education, choirs and adolescents. The second part consists of the research, in which semi-structured interviews were conducted with twelve teenage choirs from three different choirs in Greece. The aim of the study was to capture how the teenagers experienced and evaluated online rehearsals during the pandemic period. From the thematic analysis, categories emerged concerning the skills and the way of introduction to the choir, the differences between face-to-face and distance choir, the evaluation of the online rehearsals from the adolescents' point of view, the weaknesses and difficulties they faced in this situation, the technological parameters and how they evaluated them, as well as the role their parents and friends played in their participation in the online rehearsal. In conclusion, it appeared that remote choral rehearsals had a positive impact on adolescents' psychology and music education. They kept the choral group together and despite all the difficulties encountered, the teens ultimately benefited. All of the teens preferred online rehearsals to having no contact with the choir at all.
INVESTIGATION OF ADOLESCENT CHOIR PARTICIPATION IN VIRTUAL CHOIR REHEARSALS DURING THE COVID-19 PANDEMIC
Keywords: χορωδιακό τραγούδι, έφηβοι, πανδημία, εικονική χορωδία, μουσική εκπαίδευση; choral singing, adolescents, pandemic, virtual choir, music education