Το σύνδρομο Asperger και ο τρόπος με τον οποίο αναπαρίσταται στην τέχνη του κινηματογράφου. - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Ο σκοπός της παρούσας γραπτής πτυχιακής εργασίας είναι η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο αναπαρίσταται το σύνδρομο Asperger στην τέχνη του κινηματογράφου, καθώς και η τεκμηρίωση πρακτικών της ολοκληρωμένης παραγωγής ταινίας μυθοπλασίας μικρού μήκους διάρκειας δώδεκα λεπτών, με τίτλο Thursday. Το θέμα της ταινίας αφορά μία μέρα από την καθημερινότητα ενός άντρα με διαταραχή Asperger. Στόχος της εν λόγω ταινίας είναι η παρουσίαση του συνδρόμου αυτού με αντικειμενικό τρόπο και η πρόσθεση αυτών των χαρακτηριστικών, που λείπουν από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Πρόκειται για μία ανάλαφρη ταινία κοινωνικού χαρακτήρα, η οποία διαφέρει, από όσες έχουν παρόμοιο θέμα, λόγω της απουσίας δράματος και εξιδανίκευσης.

The purpose of this dissertation is to analyze how Asperger’s syndrome is represented in the cinema, as well as to document the production process of the short fiction film titled Thursday, the duration of which is twelve minutes. The movie records a regular day in the life of a man who is diagnosed with Asperger’s syndrome. The aim of this movie is to present the aforementioned disorder in an objective fashion and consequently to contribute to the global film library. It is a lighthearted film that diverts from movies in the same genre due to the absence of drama and glamorization.
Keywords: σύνδρομο Asperger, κινηματογράφος, ταινία μικρού μήκους