Η αποτύπωση του ρατσισμού στις Η.Π.Α και μια πολιτικά κριτική ανάλυση των κειμένων των Μ.Μ.Ε για τα κινήματα Black Lives Matter και Blue Lives Matter. - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Ο ρατσισμός είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που έχει απασχολήσει όλη την υφήλιο εδώ και πάρα πολλούς αιώνες με κραυγαλέα παραδείγματα ακραίων μορφών ρατσισμού να πρωτοστατούν. Στην Αμερική υπάρχει από την περίοδο της ανακάλυψής της το 1492. Οι τότε Ευρωπαίοι έφεραν τους Αφρικανούς στη νέα Γη, οι οποίοι ζούσαν υπό καθεστώς σκλαβιάς και απάνθρωπων συνθηκών. Οι αυτόχθονες κάτοικοι της νεοανακαλυφθείσας τότε Αμερικής, οι Ινδιάνοι, δεν είχαν καλύτερη μοίρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι το 19ο αιώνα είχαν εξοντωθεί πάνω από 100.000.000 Ιθαγενείς. Στις μέρες μας ο ρατσισμός είναι έκδηλος και αφορά πολλούς λαούς που μεταναστεύουν και επιλέγουν να ζήσουν στην Αμερική αλλά είναι κυρίως εναντίον των Αφροαμερικανών. Ο ρατσισμός προς εκείνους προέρχεται ακόμη και από την αστυνομία, ενώ εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός δολοφονιών Αφροαμερικανών από αστυνομικούς, πολλές φορές χωρίς καμία αφορμή. Η περίπτωση της δολοφονίας του Αφροαμερικανού George Floyd, ιδιαίτερα μέσα από το βίντεο που προβλήθηκε, ήταν εκείνη που έδειξε το μέγεθος της βιαιότητας της αμερικανικής αστυνομίας. Όπως ήταν αναμενόμενο το βίντεο έκανε το γύρο του κόσμου και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, ειρηνικών και μη. Από τις ειρηνικές αντιδράσεις δημιουργήθηκε και το κίνημα Black Lives Matter (B.L.M) που από την ίδρυση του το 2013 κάνει προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τον συστημικό ρατσισμό ενάντια στους μαύρους.

Racism is a social problem that has concerned the global through many centuries with blatant examples of extreme forms of racism. Ιn America exists since her discovery back in 1492. The Europeans of that time brought the Africans to the New Land and brutally enslaved them. The native residents of the newly discovered America, the Indians, didn’t have a better fate considering that until 19th century more than 100.000.000 of them were extinguished. Nowadays racism still exists against different nations that immigrate and choose to live in America but is more obvious against African Americans. The racism against them derives even from the police whereas the vast number of African Americans killings by the police is really surprising. These killings most of the time have happened without cause or triggering from the victims. Through the video of the murder of the African American George Floyd, the size of the violence and brutality of american police can be seen. As it was expected the video went viral and caused different reactions, peaceful and non- peaceful ones. One of the peaceful reactions was the Black Lives Matter movement that was created in 2013 and tries to inform the public and increase awareness as far as systemic racism is concerned
Keywords: Black Lives Matter, Blue Lives Matter, ρατσισμός, αστυνομική βία, δολοφονίες μαύρων.; Blue Lives Matter, Black Lives Matter, racism, police brutality, murders of black people