Το παιχνίδι ως μέσο μάθησης - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η εκπαίδευση είναι ένα πολύπλοκο και πολύμορφο μονοπάτι, που ξεκινά από την αρχή της ζωής του ατόμου και συνεχίζει ως συνοδοιπόρος, καθ’ όλη την πορεία του. Μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους, ανάλογα το άτομο, την ηλικία του, αλλά και τον κοινωνικό περίγυρό του. Σίγουρα, η εκπαίδευση αλλάζει χρώματα και σχεδιασμούς ανά τα χρόνια. Έτσι, θα παρουσιαστεί, εν συντομία, η πορεία της εκπαίδευσης από την αρχαιότητα, ως και τις μέρες μας. Από την άλλη πλευρά, από την αρχή της παιδικής ηλικίας του ατόμου, το παιδί μαθαίνει να παίζει, αλλά και ακολούθως μέσα από το παιχνίδι εκπαιδεύεται. Το παιχνίδι βρίσκεται διαχρονικά στην ζωή του ατόμου. Πολλοί θεωρούν ότι το παιχνίδι ως όρος απευθύνεται μόνο στην παιδική ηλικία και του αποδίδουν την μονοδιάστατη λειτουργία της ψυχαγωγίας. Ωστόσο, αυτό αποτελεί έναν μύθο, καθώς αποτελεί σύντροφο του ατόμου σε όλα τα στάδια της ζωής του. Αυτή ακριβώς την σχέση ανάμεσα στην εκπαίδευση και το παιχνίδι θα επιχειρήσει να εξετάσει η παρούσα πτυχιακή εργασία, πως δηλαδή επιτυγχάνεται η εκπαίδευση μέσω του παιχνιδιού. Πιο αναλυτικά, θα αναφερθεί στους σημαντικούς άξονες γύρω από το θέμα εκπαίδευση και παιχνίδι. Θα σημειωθούν οι σημαντικές θεωρίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την λειτουργία του παιχνιδιού στο άτομο, η σημασία που έχει για την ανάπτυξη του ατόμου και η ιδιότητά του στην διαδικασία της εκπαίδευσης. Τέλος σε μια προσπάθεια απόκτησης μιας ολοκληρωμένης οπτικής για το παιχνίδι, τις επιδράσεις που έχει στο άτομο, αλλά και την εκπαιδευτική του ιδιότητα, θα παρουσιαστεί η συλλογή των παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη.
Keywords: παιχνίδι, μάθηση, εκπαίδευση