«Δημιουργία και μετάφραση υποτίτλων από τα αγγλικά στα ελληνικά για το ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Καθεστώς Φυλακών» και σχολιασμός επί της ακολουθείσας διαδικασίας. - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η συγκεκριμένη εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Επιστήμη της Μετάφρασης» του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αντικείμενό της, είναι η δημιουργία υποτίτλων εξ’ ακοής και η μετάφρασή τους από τα αγγλικά στα ελληνικά, για το ντοκιμαντέρ αμερικάνικης παραγωγής, που προβλήθηκε από την Frontline μέσω του PBS με τίτλο «Prison State». Η εισαγωγή περιλαμβάνει αναλυτικά το αντικείμενο της παρούσας εργασίας και την παρουσίαση πληροφοριών σχετικά με το ντοκιμαντέρ και τους λόγους που με οδήγησαν στην συγκεκριμένη επιλογή. Στο πρώτο μέρος παρατίθενται οι υπότιτλοι όπως δημιουργήθηκαν εξ ακοής, για την ταινία. Το δεύτερο μέρος προσεγγίζει την οπτικοακουστική μετάφραση σαν ένα ιδιαίτερο είδος μετάφρασης, για το οποίο απαιτείται εξειδικευμένη μεθοδολογία αναπαραγωγής νοημάτων με χωροχρονικούς περιορισμούς, ενώ στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται και αναλύονται τα προβλήματα που αναδύθηκαν κατά τη διαδικασία αυτή και οι στρατηγικές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την επίλυση τους. Ακολουθούν τα συμπεράσματα σε μορφή επιλόγου. Τέλος, παρατίθεται παράρτημα-γλωσσάρι με τους νομικούς όρους που συναντήθηκαν και τις ερμηνείες τους.

This thesis was carried out in the framework of the Postgraduate Studies Programme entitled: "Science of Translation" of the Department of Foreign Languages, Translation and Interpretation of the School of Humanities of the Ionian University. The subject of the project is the creation of audio subtitles and their translation from English to Greek for the American production documentary, which was broadcasted by Frontline via PBS, entitled "Prison State". The introduction includes a detailed description of the subject of this thesis and the presentation of information about the documentary and the reasons that led me to this particular choice. The first part lists the subtitles as they were created by hearing for the film. The second part approaches audiovisual translation as a particular type of translation, which requires a specialised methodology for reproducing meanings with time and space constraints, while the third part presents and analyses the challenges that emerged during this process and the strategies that were used to manage them. This is followed by the conclusions in the form of an epilogue. Finally, a glossary annex is provided with the legal terms encountered and their interpretations.
"Creation and translation of subtitles from English into Greek for the documentary film entitled: "Prison State" and commentary of the following process"
Keywords: Οπτικοακουστική μετάφραση, δημιουργία υποτίτλων, ταινίες είδους ντοκιμαντέρ, νομική γλώσσα και δικαστική ορολογία, σωφρονιστικό σύστημα.; Audiovisual translation, creating subtitles, documentary films, legal language and juridical terminology, prison system.