Πρέσα «39» στροφών: Μια μουσική εθνογραφία στο Πολύτεχνο Κέρκυρας. - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Σε αυτή την εργασία εξετάζω τη σχέση του Πολύτεχνου, ενός πολυχώρου και μπαρ στο νησί της Κέρκυρας, με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σκοπός της έρευνας είναι να αναδείξω τις διαφορετικές όψεις της αμφίδρομης σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Πολύτεχνου και των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέσω της πλούσιας καλλιτεχνικής δραστηριότητας που παρατηρείται στον χώρο του Πολύτεχνου. Σε αυτή τη δραστηριότητα συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, και οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών με τη μουσική τους. Ειδικότερα, θα δώσω έμφαση στον τρόπο λειτουργίας του Πολύτεχνου ως χώρου ελεύθερης έκφρασης των φοιτητών που συμμετέχουν στη μουσική επιτέλεση, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να εξελιχθούν τόσο ως μουσικοί όσο και ως αυτόνομοι καλλιτέχνες. Η παρούσα εργασία βασίζεται σε εθνογραφική έρευνα πεδίου, την οποία διεξήγαγα στο Πολύτεχνο, όπου έγινε συλλογή δεδομένων μέσω της συμμετοχικής παρατήρησης, της καταγραφής σημειώσεων πεδίου, της πραγματοποίησης άτυπων συνομιλιών και συνεντεύξεων με ανθρώπους που παρευρίσκονταν τακτικά στο Πολύτεχνο. Με την συγκεκριμένη μουσική εθνογραφία, αναδεικνύω τους τρόπους με τους οποίους το Πολύτεχνο προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να αναπτύξουν τις μουσικές, καλλιτεχνικές και οργανωτικές δεξιότητες τους και ταυτόχρονα την λειτουργία του ως τόπος μουσικής ωρίμανσης και κοινωνικοποίησης, συμβάλλοντας στην στήριξη μιας ενεργής, εξελισσόμενης φοιτητικής μουσικής κοινότητας.

In this paper, I examine the relationship between Polytechno, a live event space and bar on the island of Corfu, and the Department of Music Studies at the Ionian University. The research aims to highlight the various aspects of the reciprocal relationship that has developed between Polytechno and the university community, facilitated by the venue's rich artistic activities. Students from the Department of Music Studies, among others, contribute to these activities with their music. Specifically, I will focus on how Polytechno serves as a space for free expression, allowing students engaged in musical performances to develop both as musicians and as independent artists. This paper is based on ethnographic fieldwork I conducted at Polytechno, where data was collected through participant observation, field notes, informal conversations, and interviews with regular attendees. Through this music ethnography, I elucidate the ways in which Polytechno provides students with opportunities to enhance their musical, artistic, and organizational skills. It also functions as a hub for musical cultivation and socialization, supporting a vibrant and evolving student music community.
Keywords: Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πολύτεχνο, μουσική εθνογραφία, φοιτητική-μουσική κοινότητα, μουσική, πολυχώροι, καλλιτεχνική δραστηριότητα, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα.; Department of Music Studies, Polytechno, music ethnography, student-music community, music, music venue, artistic activity, Ionian University, Corfu.