Φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές σε μουσεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως θέμα τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές που έχουν συμβεί σε μουσεία από το παρελθόν μέχρι σήμερα καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν αν παραστεί ανάγκη με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για το ίδρυμα. Αρχικά δίνεται ο ορισμός της έννοιας «μουσείο» και στη συνέχεια παρουσιάζεται η ιστορία του μουσείου και ο ρόλος του. Ακολούθως, προσδιορίζονται οι έννοιες «φυσικές» και «ανθρωπογενείς» καταστροφές και παρουσιάζονται περιπτώσεις μουσείων που έχουν υποστεί ζημιές που οφείλονται είτε σε φυσικά είτε σε ανθρωπογενή αίτια. Η ύπαρξη σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών, του οποίου βασικά στάδια είναι η πρόληψη- αντίδραση – αποκατάσταση, κρίνεται απαραίτητη για τη σωστή διαχείριση των καταστροφών.

The present master thesis, refers to natural and man-made disasters that have occurred in museums over the course of time. In addition, the methods applied to prevent and/or respond to disasters in order to mitigate the damage induced to the museum, are presented. Initially, the concept of a museum is defined and it’s role and history are given. Subsequently the definitions of natural and man-made disasters are specified, while several cases of museums that have undergone disasters induced by either natural or man-made causes, are mentioned.The existence of a disaster plan whose stages are namely the prevention, response and recovery is required in order to successfully deal with the aforementioned disasters.
Keywords: Λέξεις-Κλειδιά: Μουσεία, Φυσικές καταστροφές. Ανθρωπογενείς καταστροφές, Σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών, Πρόληψη, Αντίδραση, Αποκατάσταση; Keywords: Museums, Natural disasters, Man-made disasters, disaster plan, Prevention, Response, Recovery.