Αντιστοιχίσεις αρχειακών και βιβλιογραφικών καθιερωμένων εγγραφών - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με την αντιστοίχιση (mapping) δύο προτύπων που περιγράφουν καθιερωμένες εγγραφές. Τα πρότυπα αυτά είναι το EAC-CPF και το MARC21 για καθιερωμένα δεδομένα. Το επόμενο βήμα ήταν η ένταξή τους σε ένα σημασιολογικό πλαίσιο, το οποίο έγινε με τη βοήθεια του μοντέλου CIDOC-CRM και τη χρήση ενός εργαλείου του περιγραφικού μοντέλου BIBFRAME. Η εργασία αυτή αποτελείται από επτά ενότητες. Στην πρώτη ενότητα (εισαγωγή) παρουσιάζονται σύντομα οι έννοιες των μεταδεδομένων και της διαλειτουργικότητας καθώς και ο σκοπός της εργασίας. Στην δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται το πρότυπο EAC-CPF, το οποίο περιγράφει αρχειακές καθιερωμένες εγγραφές. Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζεται το πρότυπο MARC21 για βιβλιογραφικά καθιερωμένα δεδομένα, ενώ στην επόμενη ενότητα ακολουθεί πίνακας αντιστοίχισης των δύο αυτών προτύπων. Στην ενότητα πέντε γίνεται αναφορά στο περιγραφικό μοντέλο BIBFRAMEκαι στο εργαλείο του, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη μετατροπή του προτύπου MARC21 για καθιερωμένα δεδομένα σε μορφή RDF τριάδων. Στην έκτη ενότητα παρουσιάζεται το μοντέλο CIDOC-CRMκαι η αντιστοίχισή του με το πρότυπο EAC-CPF. Τέλος, στην έβδομη ενότητα ακολουθούν ο επίλογος και τα συμπεράσματα.
Keywords: αντιστοιχίσεις, μεταδεδομένα, διαλειτουργικότητα; BIBFRAME, CIDOC-CRM, EAC-CPF, MARC21