ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΜΥΚΛΑΙΟΥ - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η αρχαιολογία κατάφερε να γίνει επιστήμη χάρη στην συμβολή των φυσικών επιστημών και των μεθοδολογιών που ακολουθούνται σε αυτές. Έτσι με το πέρασμα του χρόνου εμφανίστηκαν δύο βασικά ρεύματα της αρχαιολογίας , τα οποία είναι η Νέα Αρχαιολογία και η Διαδικαστική Αρχαιολογία και επηρέασαν σημαντικά την πορεία της επιστήμης αυτής, όπως για παράδειγμα στην χρήση της τεχνολογίας και γενικώς με καινοτόμους τρόπους. Για να φτάσει όμως στο σημείο αυτό έπρεπε να λυθεί το πρόβλημα της τεκμηρίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και σε αυτό συνέβαλαν διάφοροι οργανισμοί και ψηφίσματα. Το σημαντικότερο παράδειγμα αποτελεί η Χάρτα της Βενετίας, χάρη στην οποία ξεκίνησε η σωστή τεκμηρίωση αλλά και η οργάνωση των υλικών μνημείων. Εν συνεχεία, και οι εφαρμοσμένες επιστήμες έχουν συμβάλλει στον τομέα της Αρχαιολογίας, καθώς από τότε που ξεκίνησε η χρήση τους έχει παρατηρηθεί μεγάλη διαφορά στον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας και κατά συνέπεια στον τρόπο που εργάζονται οι αρχαιολόγοι. Η διαδικασία της έρευνας έχει γίνει πιο απλή και ακριβής, καθώς χάρη στην χρήση των επιστημών αυτών υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια και αντικειμενικότητα. Η γεωμετρική αποτύπωση, η δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων και οι υπόλοιπες αυτές μέθοδοι δίνουν την ευκαιρία στους αρχαιολόγους να πειραματιστούν περισσότερο, καθώς πλέον είναι εφικτό να κάνουν εικόνα τα σενάρια που έχουν δημιουργήσει για κάποιο εύρημα και να δουν ποιο αποτέλεσμα συνάδει περισσότερο με την πραγματικότητα και την ιστορία. Επίσης, χάρη στις παραπάνω ψηφιακές τεχνολογίες, έχουν καταφέρει να κάνουν την διαδικασία της ανασκαφής αναστρέψιμη, κάτι που στο παρελθόν ήταν αδιανόητο. Συνεπώς γίνεται κατανοητό ότι πλέον με την χρήση του εξοπλισμού της κάθε μεθόδου και με τις βασικές γνώσεις πάνω στον τομέα αυτών, οι αρχαιολόγοι μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα χωρίς να έχουν απαραίτητα την βοήθεια εξειδικευμένων ατόμων στους τομείς αυτούς. Στο τελευταίο μέρος της εργασίας γίνεται αναφορά στον αρχαιολογικό χώρο του Αμυκλαίου και στην χρήση διάφορων ψηφιακών τεχνολογιών που έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα και έχουν βοηθήσει σημαντικά στην έρευνα.

Archeology managed to become a science thanks to the contribution of the natural sciences and the methodologies followed in them. Thus, with the passage of time, two main currents of archeology, New Archeology and Procedural Archeology and significantly influenced the course of this science, as for example in the use of technology and in general in innovative ways. But in order to reach this point, the problem of documenting the cultural heritage had to be solved and various organizations and resolutions contributed to this. The most important example is the Charter of Venice, thanks to which proper documentation and the organization of material monuments began. Subsequently, applied sciences have also contributed to the field of Archaeology. Since their use began, a great difference has been observed in the way research is conducted and consequently in the way archaeologists work. The research process has become simpler and more accurate, as thanks to the use of these sciences there is greater accuracy and objectivity. Geometric mapping, creating 3D models and the rest of these methods give archaeologists the opportunity to experiment more, as it is now possible to visualize the scenarios they have created for a find and see which result is more consistent with reality and history. Also, thanks to the above digital technologies, they have managed to make the excavation process reversible, something that was unthinkable in the past. Therefore, it is understood that now with the use of the equipment of each method and with the basic knowledge in these fields, archaeologists can achieve many things without necessarily having the help of specialized people in these fields. In the last part of the paper, reference is made to the archaeological site of Amyklaion and the use of various digital technologies that have been used so far and have significantly helped the research.
Archaeology and digital technologies: the example of Amyklaion
Keywords: αρχαιολογία, ψηφιακές τεχνολογίες, GIS, 3d μοντέλα, γεωμετρική τεκμηρίωση, γεωφυσικές έρευνες; Archaeology, digital technologies, GIS, 3d models, geometric documentation, geophysical surveys