Διδακτική αξιοποίηση των τραγουδιών του Θανάση Παπακωνσταντίνου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Δυνατότητες-προτάσεις - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία έχει σκοπό να (ανα)δείξει τη διδακτική αξία των τραγουδιών που έχει συνθέσει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου (Θ.Π.). Αρχικά, παρουσιάζονται περιεκτικά τα χαρακτηριστικά και οι καταβολές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, ως ιδιαίτερου είδους τέχνης. Αφού εκτεθούν οι σκοποί και οι στόχοι της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και των σχετικών με το τραγούδι μαθημάτων της, επιχειρείται ο προσδιορισμός της υπάρχουσας και της δέουσας θέσης του, ως διδακτικού αντικειμένου, σε αυτήν. Στη συνέχεια γίνεται παρουσίαση του έργου του Θ.Π. και συνοπτική ανάλυση των χαρακτηριστικών του. Τέλος, καταγράφονται οι γενικές δυνατότητες αξιοποίησης των τραγουδιών του, ειδικότερα στη Β/βάθμια Εκπαίδευση, σε διάφορα πεδία και επίπεδα και κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις διδασκαλίας τους.

The purpose of this thesis is to demonstrate the educational value of the songs composed by Thanasis Papakonstantinou (Th.P.). Firstly the characteristics and origins of the modern Greek song as a special kind of art are briefly presented. After setting out the aims and objectives of the Secondary Education and its singing-related courses, an attempt is made to determine the existing and proper place of the modern Greek song as a teaching subject in Greek Middle and High Schools. Moreover, the work of Th.P. and its characteristics are being presented and briefly analyzed. Finally, the thesis records the general possibilities of the employment of his songs in various fields and levels, especially in Secondary Education and presents specific suggestions for their teaching.
Keywords: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, τραγούδι, έντεχνο, εκπαίδευση, διδασκαλία, ανθρωπιστική/καλλιτεχνική παιδεία, διαθεματικότητα, Λογοτεχνία, Ποίηση, Μουσική; Thanasis Papakonstantinou, singing, art music, education, teaching, humanitarian/artistic education, interdisciplinarity, Literature, Poetry, Music