Επιρροή των serious games στην ψυχική υγεία - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Οι ψυχικές ασθένειες αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενειών που επιβαρύνουν τους πολίτες παγκόσμια. Λόγω της έλλειψης κατανόησης της σημαντικής σύνδεσης μεταξύ ψυχικών νόσων και άλλων ιατρικών καταστάσεων, το βάρος των ψυχικών διαταραχών έχει πιθανόν υποτιμηθεί. Καθώς η ψυχική υγεία αναγνωρίζεται ευρύτερα ως μια σημαντική παγκόσμια ανησυχία για τη δημόσια υγεία, η αυξανόμενη απαίτηση αποδοχής κεφαλαίων για δαπάνες των υπηρεσιών πρόληψης δεν είναι απλώς απαραίτητη, αλλά και πολύτιμη. Ειδικότερα, είναι ζωτικής σημασίας να συγκεντρωθούν αποδείξεις αποτελεσματικών και κατάλληλων τεχνικών περίθαλψης που είναι οικονομικές και βιώσιμες. Σημαντική αύξηση παρουσιάζει το πεδίο των σοβαρών παιχνιδιών εδώ και μια δεκαετία. Σημειώνεται ότι το επίθετο "σοβαρός" στα σοβαρά παιχνίδια αναφέρεται στη λειτουργία τους να μεταδίδουν κάποιο είδος εισόδου ή μηνύματος, όπως γνώση, δεξιότητα ή γενικά να παρέχετε στον παίκτη κάποιο περιεχόμενο. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες για την εφαρμογή των βιντεοπαιχνιδιών με στόχο την ευημερία της ψυχικής υγείας. Μέσω πειραμάτων, ερευνητές και επιστήμονες κατέληξαν σε αποτελέσματα που δίνουν πολύτιμες πληροφορίες στην χρήση των βιντεοπαιχνιδιών για την καταπολέμηση διαφόρων ψυχικών διαταραχών και άνθιση της ψυχικής υγείας των παικτών. Η παρούσα εργασία στοχεύει στην ανάλυση των πειραμάτων αυτών και των αποτελεσμάτων τους, σημειώνοντας ποιες μέθοδοι ξεχωρίζουν περισσότερο από άλλες, κυρίως λόγω της αποτελεσματικότητάς τους. Τέλος, παρουσιάζεται ένα ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε στα πλαίσια της εργασίας, τα αποτελέσματά του και τα συμπεράσματα που αντλήθηκαν μέσα από αυτά.

Mental illnesses constitute a significant percentage of the diseases that burden citizens worldwide. Due to a lack of understanding of the important link between mental illness and other medical conditions, the burden of mental disorders has likely been underestimated. As mental health is more widely recognized as a major global public health concern, the increasing demand to accept funds for spending on preventive services is not only necessary, but valuable. In particular, it is vital to gather evidence of effective and appropriate care techniques that are cost-effective and sustainable. The field of serious games has seen significant growth over the past decade. It is noted that the adjective "serious" in serious games refers to their function of conveying some kind of input or message, such as knowledge, skill, or generally providing the player with some content. Much research has been conducted on the application of video games to mental health well-being. Through experiments, researchers and scientists have come up with results that give valuable insights into the use of video games to combat various mental disorders and improve the mental health of players. This paper aims to analyze these experiments and their results, noting which methods stand out more than others, mainly due to their effectiveness. Finally, the results of a questionnaire in the context of this work and the conclusions drawn from it are presented.
Keywords: σοβαρά παιχνίδια, ψυχική υγεία, βιντεοπαιχνίδια, άγχος, κατάθλιψη, παιχνιδοποίηση; serious games, mental health, video games, stress, depression, gamification