Μετάφραση από τα ισπανικά στα ελληνικά και σχολιασμός της εισαγωγής, ολόκληρου του πρώτου κεφαλαίου και αποσπάσματος του δεύτερου μέρους του βιβλίου του Pol Ibáñez με τίτλο "Cuando seamos sueños de papel". - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η πτυχιακή εργασία μου έχει ως θέμα την ανάλυση της μετάφρασης ενός λογοτεχνικού έργου, με σκοπό την εις βάθος κατανόηση των μεταφραστικών προκλήσεων και την αξιολόγηση των στρατηγικών που χρησιμοποιούνται για την απόδοση του ύφους και του περιεχομένου της πρωτότυπης γραφής στη γλώσσα-στόχο, αλλά και στην ίδια τη μετάφραση του έργου. Το έργο που μελετάται αποτελεί απόσπασμα ενός ευρύτερου λογοτεχνικού βιβλίου. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος στόχος της εργασίας είναι αφενός η ακριβής και πιστή απόδοση του κειμένου στην ελληνική γλώσσα και αφετέρου η ανάλυση των δυσκολιών που ανακύπτουν κατά τη μετάφραση των στιλιστικών χαρακτηριστικών, των θεματικών στοιχείων και των πολιτισμικών αναφορών του πρωτότυπου έργου. Επιπλέον, η εργασία στοχεύει στην εξερεύνηση των στρατηγικών που εφαρμόζονται από τους μεταφραστές για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, καθώς και στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι στρατηγικές επηρεάζουν την τελική ποιότητα της μετάφρασης. Η ανάλυση συνδυάζει θεωρητική προσέγγιση με πρακτική εφαρμογή. Το λογοτεχνικό έργο από το οποίο προέρχεται το απόσπασμα που μεταφράζεται και σχολιάζεται είναι το βιβλίο με τίτλο "Cuando seamos sueños de papel", το δεύτερο μυθιστόρημα του δεκαεννιάχρονου συγγραφέα Pol Ibáñez από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας, το οποίο ανήκει στο είδος του ρομαντικού μυθιστορήματος. Ο τίτλος του βιβλίου αποδόθηκε στα ελληνικά ως "Όταν γίνουμε χάρτινα όνειρα". Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εργασίας, το απόσπασμα που επιλέχθηκε για μετάφραση προέρχεται από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Αυτή η επιλογή έγινε με σκοπό να προσφέρω στους αναγνώστες μια εισαγωγή στο έργο, χωρίς να αποκαλύψω σημαντικά στοιχεία της πλοκής που αναπτύσσονται αργότερα στο βιβλίο.

My undergraduate thesis focuses on the analysis of the translation of a literary work, aiming to deeply understand the translation challenges and evaluate the strategies used to convey the tone and content of the original writing into the target language, as well as in the translation itself. The work under study is an excerpt from a broader literary book. More specifically, the main objective of the thesis is both the accurate and faithful rendering of the text in the Greek language and the analysis of the difficulties encountered in translating the stylistic features, thematic elements, and cultural references of the original work. Additionally, the thesis aims to explore the strategies applied by the translators to tackle these challenges, and it investigates how these strategies affect the overall quality of the translation. The analysis combines theoretical exploration with practical application. The literary work from which the translated excerpt and commentary derive is the book titled "Cuando seasamos sueños de papel," the second novel by the nineteen-year-old writer Pol Ibáñez from Barcelona, Spain, belonging to the genre of romantic fiction. The title of the book was rendered in Greek as "Όταν γίνουμε χάρτινα όνειρα". As the title of the thesis suggests, the excerpt selected for translation comes from the first pages of the book. This choice was made to offer readers an introduction to the work, without revealing significant plot elements that unfold later in the book.
Translation from Spanish into Greek and commentary of the introduction, the first chapter and a part of the second chapter of the book of Pol Ibáñez titled "Cuando seamos sueños de papel".
Keywords: Μετάφραση, ισπανικά, λογοτεχνία, σχολιασμός, μεταφραστικά προβλήματα, μεταφραστικές τεχνικές.; Translation, Spanish, literature, commentary, translation issues, translation techniques.